Ha ezt hallod a telefonban, azonnal tedd le! A rendőrség veszélyre figyelmeztet
Az elmúlt időszakban elszaporodtak a telefonos csalások.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszakban elszaporodtak a telefonon keresztül elkövetett csalások, amelyek áldozatait akár több százezer forinttal is megrövidíthetik. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság ismerteti a bűncselekmények jellegzetességeit, és hasznos tanácsokkal lát el arra vonatkozóan, hogy hogyan védheted meg magad a csalóktól.

Innen ismerheted fel a csalást

A tettesek legtöbbször mobiltelefon-szolgáltató képviselőjeként hívják fel áldozataikat, akiket egy állítólagos nyereményről értesítenek. A csalók fantáziája élénk, sokszor adják ki magukat önkormányzati dolgozónak vagy pénzintézet, nyugdíjfolyósító munkatársának, és különböző történetekkel tévesztik meg kiszemeltjüket.

A nyeremény átvételének feltételeként szabják, hogy a telefonon keresztül kapott utasításoknak megfelelően, egy ATM-nél telefonfeltöltést kell végrehajtani egy meghatározott számra. A kért feltöltések összege ötezer forinttól akár 200 ezer forintig is terjedhet.

Általában biztosítják a sértetteket, hogy a megadott számra feltöltött összeg, a nyereménnyel együtt, néhány perc múlva megjelenik a bankszámlájukon. A csaló a teljes bizalom elérése érdekében még arra is felhívhatja a figyelmet, hogy semmi esetre se árulja el az áldozat a bankkártyájának PIN-kódját. 

Így védekezz!

A megcsillogtatott nyeremény nagysága eddig több esetben alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kételkedők bizalmát megnyerje, és a tranzakciókat végrehajtsák. Az ilyen és hasonló esetek elkerülésének érdekében fogadd meg a következő tanácsokat:

  • Bármilyen nyereménnyel kecsegtető telefonhívásra, amelynek feltételeként szabják bizonyos összeg átutalását, vagy telefonfeltöltést, ne válaszolj, szakítsd meg a hívást!
  • Jegyezd fel a hívó telefonszámát, ha bemutatkozik, a nevét is!
  • Ne hajtsd végre a hívó utasításait! Ne feledd, aki nem játszott szerencsejátékon, az nem is nyerhetett semmiféle nyereményt! Önkormányzatok, nyugdíjfolyósítók, szerencsejátékok szervezői, telefontársaságok nem utalnak át telefonos megkeresés alapján, nyeremény címén pénzösszegeket!
  • Mindig legyen gyanús, ha neked kell ahhoz pénzt átutalni, hogy a "nyereményedet" megkaphasd!
  • Ha esetleg mégis megtörtént a csalás, tegyél feljelentést a rendőrségen! Semmi esetre sem célszerű belenyugodni abba, hogy tévedésbe ejtettek.
Ezt is szeretjük