Vizes lett a mobilod? 4 házi praktika, ami még megmentheti
Nem biztos, hogy rögtön szervizbe kell vinned a beázott telefont: megpróbálhatod megmenteni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha mindig a zsebedben vagy a kezed ügyében tartod a mobilodat, egy pillanat alatt megvan a baj: könnyen valami vizes, nem éppen telefonbarát helyen landolhat.

Ilyekor könnyen kétségbeesik az ember, hogy elvesznek az adatok, tönkremegy a készülék. Ennek elkerülése érdekében kipróbálhatsz néhány házi praktikát.

Vedd ki az akkumulátort!

Ösztönös reakció, hogy a beázott telefont bekapcsolod, hogy ellenőrizd, megvannak a benne tárolt információk, és nem ment tönkre a mobil. Ez azonban nagy hiba: lehet, hogy pont ezzel okozol zárlatot.

A legjobb, amit tehetsz, hogy amilyen gyorsan csak tudod, kikapod a telefont a vízből, és azonnal kiveszed belőle az akkumulátort, valamint a SIM-kártyát és a memóriakártyát, hogy az adatok megmaradjanak. Ne tedd vissza a tartozékokat, amíg nem végezted el a szárítási lépéseket!

Szárítsd ki a telefont!

A következő lépés a készülék kiszárítása, amit sokan hajszárítóval oldanak meg, ám a forró levegő további károsodást okozhat.

Így néznek ki a mobiljelek a fejünk felett

Bár nem látod őket, mégis folyamatosan jelen vannak: a mobiltelefonok jelei behálózzák az egész világot. Nézd meg, milyen lenne, ha megjelennének!

Csak akkor dönts emellett, ha a hajszárítódon van olyan kapcsoló, amellyel beállíthatod, hogy hideg levegőt fújjon, és ezzel kezeld a telefont. Jó megoldás lehet ezen kívül, ha porszívót szívás helyett fúvásra állítod, de ha a sűrített levegő is jó szolgálatot tehet, ha éppen kéznél van.

Használj rizst!

Ha sem hajszárító, sem porszívó, sem sűrített levegő nem áll rendelkezésre, önts egy egy adag rizst egy tálba, és helyezd bele a telefont úgy, hogy minden oldalról alaposan ellepje: ez felszívja a nedvességet. Akkor is elvégezheted, ha már előtte kiszárítottad, így a maradék folyadékot is eltávolíthatod a készülék belsejéből.

Fagyaszd le!

Ha a fenti eszközök közül egy sincs otthon, vagy teljesen biztosra akarsz menni, tekerd be a telefont néhány zsebkendőbe, szalvétába vagy pár réteg papírtörlőkendőbe, és tedd be a mélyhűtőbe 20 percre. Ezután vedd ki a fagyasztóból a készüléket, várd meg, míg felmelegszik, és tedd vissza az akkumulátort. Kapcsold be a telefont - ha nem működik, fagyaszd még öt percig! Próbáld meg még néhányszor, de ha három-négy ismétlés után sem működik, keresd fel a legközelebbi szervizt!

Ezt is szeretjük