Hogyan telefonálsz? 3 trükk, hogy behívjanak az állásinterjúra

Nagyon sok múlik azon, hogy mit hall a HR-es a vonal másik végén. Te megfelelően telefonálsz?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár telefonon kell jelentkezni egy álláshirdetésre, akár azt követően hívnak vissza, hogy beadtad az önéletrajzod, nagyon fontos, hogy hogyan viselkedsz a telefonban.

Van néhány alapszabály, amit ha betartasz, alaposan megnöveled az esélyedet a sikerre. Tudd meg, melyek ezek!

Technikai dolgok

Mielőtt telefonálsz, vagy amikor hívást vársz, törekedj rá, hogy megnehezítsd a technika ördögének dolgát, és minimálisra csökkentsd a lehetséges kellemetlenségek számát. Ha mobilról beszélsz, tedd azt megbízható készülékről, megfelelő térerővel rendelkező helyen, feltöltött akkumulátorral.

Ha ezek megvannak, bizonyosodj meg róla, hogy a helyszín is megfelelő: nincs zavaró háttérzaj, nem törhetnek rád váratlan vendégek, és nem alakulhat ki semmiféle galiba. Előfordulhat, hogy mégis rosszkor hívnak - ilyenkor kérd a hívó fél türelmét, és hívd vissza, amint tudod.

Így beszélj!

Bár a telefonálás közben nem látjátok egymást szemtől szemben, a hang árnyalatai miatt közel ugyanannyi leszűrhető a másikról, mintha a mimikája és a gesztusai is rendelkezésre állnának. Éppen ezért érdemes úgy beszélned, mintha egy személyes találkozón lennél, de figyelj arra is, hogy a mondanivalód kizárólag verbális formában is érthető legyen.

Karrierbakik

Nemcsak a telefonálás mikéntjére kell odafigyelned: számos más területen is ejthetsz bakit. Nézd meg, mire vigyázz!

Ne használj olyan kifejezéseket, amelyeket máskor nem, olyanokat pedig főleg ne, amelyek jelentésével nem vagy teljesen tisztában, mert ezzel azonnal elvághatod magad. Ne akarj másnak tűnni, mint amilyen vagy, de hozd ki magadból a legtöbbet!

Formáld a szavakat érthetően, artikuláltan, figyelj oda, hogy ne hadarj! Jó, ha mosolyogsz beszéd közben, mert ettől még kedvesebb lesz a hangod, és a stressz is kevésbé érződik. Semmi esetre ne vágj a másik szavába, mindig várd meg, míg befejezi a mondanivalóját, mielőtt belekezdenél a tiédbe!

Figyelj az apróságokra!

Ne feledd: a telefonbeszélgetés már egy előzetes teszt, ezért érdemes megadni a módját. Ha úgy érzed, magabiztosabban tudod előadni magad, amikor csinos ruhában vagy, cseréld le az otthoni cuccot valami üzletiesebbre a telefonálás idejére! Jó, ha nem ülve, hanem állva beszélgetsz, mert így még dinamikusabb társalgást folytathatsz.

Ezt is szeretjük