3 gyakori mód, amivel észrevétlenül feltörhetik a telefonodat
Az adathalászok nemcsak a számítógépre veszélyesek: már a telefonokat sem kímélik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csak a számítógép jelenthet potenciális veszélyforrást az adataid védelmének szempontjából. Ma már az okostelefonokon is közel annyi és olyan fontos dolgot tárol az ember, mint egy PC-n vagy laptopon.

Ráadásul a készülékek nagy tudással rendelkeznek - talán nem is gondolád, mekkorával. Íme, három hajmeresztő mód, ahogyan illetéktelenek rászedhetnek a telefonodon keresztül.

Billentyűfigyelés

A Georgia Tech kutatóegyetem szakemberei egy olyan módszert fejlesztettek ki az okostelefonokkal való visszaélésre, amilyenre még álmodban sem gondolnál. Létrehoztak egy programot, amely észrevétlenül települ a kijelölt áldozat készülékére, és később kihasználja azt, hogy a személy munka közben az asztalon tartja a készüléket.

Ha az illető számítógépen dolgozik, és mobilja a billentyűzet mellett pihen az asztalon, már sínen is vannak az adathalászok. Az alkalmazás ugyanis minden egyes leütött billentyűt észlel, és továbbítja az adatokat a program telepítőjének. Így kifigyelhetőek a jelszavak, PIN-kódok és bármi, amit csak akarnak.

Az alkalmazás ördögi technológiával működik: a telefon érzékeli a gépelés által generált ütéseket, és a beépített gyorsulásmérő, valamint egy kis matek segítségével behatárolja, hogy éppen melyik billentyűket ütötte le a kiszemelt áldozat.

Nyilvános töltők

Előfordul, hogy a telefon olyankor merül le, amikor a legkevésbé kellene, és az ember kénytelen kihasználni a nyilvános töltők adta lehetőségeket. Ám nem árt az óvatosság, ugyanis már több olyan szerkezet létezik, amely töltőnek tűnik, de valójában adatkábel.

A számítógép védelme

Szinte mindenki számítógépén értékes adatok vannak, amelyet csalók megpróbálhatnak megszerezni. Szakértőnk elmondja, mit tehetsz.

Ennek segítségével észrevétlenül elmenthetnek minden, a telefonodon tárold adatot, beleértve a jelszavakat, fotókat, üzeneteket és telefonszámokat is.

Vírusok és kémprogramok

Az adatok kinyerésére és a telefonok megbénítására még mindig a vírusok és kémprogramok észrevétlen telepítése a legnépszerűbb módszer. Előfordulhat, hogy ezeket te magad töltöd le egy-egy alkalmazással, ezért nem árt a mobilt is megfelelő védelemmel ellátni.

Ha túlságosan gyorsan lemerül a telefonod, látszólag ok nélkül hajlamos kikapcsolni, sokszor megszakadnak a hívások, túl lassú a működése vagy indokolatlan zavart tapasztalsz a készüléken, az figyelmeztető jel lehet arra, hogy valamilyen nem kívánatos program települt a mobilodra.

Ezt is szeretjük