Balesetveszélyes, ha nem így közlekedsz télen: a rendőrség tanácsait be kell tartani
A közlekedés minden résztvevője egyéni felelősséggel tartozik a saját és mások biztonságáért.

GettyImages-636958046
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszi, téli hónapokban közlekedő gyalogosoknak, kerékpárosoknak és gépjárművezetőknek a kedvezőtlen időjáráson kívül a látási, láthatósági viszonyok megváltozására is fel kell készülniük. Ősszel és télen több tényező is korlátozza az optimális látási viszonyokat. Lényeges, hogy minden autós megfelelően felkészítse járművét és saját magát is a megváltozott körülményekre, amely más vezetői magatartást követel meg. A rendőrség tanácsainak betartásával minimálisra csökkenthető a balesetek kockázata még a kritikusabb, téli időszakban is.

A hajnali és késő délutáni órákban gyalogosan és kerékpárral közlekedőknek a saját testi épségük, biztonságuk érdekében fontos, hogy láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon és természetesen a kerékpáron, aminek kötelező tartozékai a világítóberendezések (elöl és hátul egyaránt), valamint a küllőprizmák is. Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekedsz, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése és ez az előírás a kerékpárosokra is vonatkozik.

Ősszel és télen a közúti közlekedési balesetek jellemző okaként fordul elő, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Előfordulhat, hogy jól ismered az adott útszakaszt, ahol közlekedsz, ezért a megszokott sebességgel haladsz. Azt azonban nem szabad elfeledni, hogy az időjárás megváltozása, így például az évszak sajátosságai a köd, sűrű eső vagy havazás, felfagyások, kései pirkadat és korai szürkület miatt a látótávolság jelentősen csökken, az útburkolat csúszóssá válik.

Az egyetlen megoldás az, hogy a jármű sebességét csökkented, és amennyiben az szükséges, akár jóval a megengedett legnagyobb sebesség alatt közlekedsz. A gépjármű világítóberendezéseit egyre gyakrabban kell használni, ezért nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek, és ne legyenek szennyezettek. Az őszi-téli átállás időszakában célszerű lehet egy szakműhelyben elvégeztetni a jármű műszaki átvizsgálását.

Erre is nagyon figyelj a téli vezetés során

  • Téli időszakban rosszabbak a látási viszonyok, később vesszük észre a forgalmi akadályt, ezért a rendőrség javasolja, hogy a balesetek megelőzése érdekében a járművezetők elindulás előtt gondosan takarítsák meg a gépkocsijuk ablakait, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen.
  • Számolj azzal, hogy reggel több idő kell az elinduláshoz. Ne rohanj, takarítsák le alaposan a kocsiról a havat, menet közben ugyanis egy hirtelen fékezést követően a szélvédőre zúduló hó rendkívül balesetveszélyes lehet.
  • Ha szabad ég alatt parkol az autó, akkor jégkaparó és jégoldó mindig legyen kéznél. Ezeket tartsd magadnál, ne hagyd az autóban, hiszen lehet, hogy az ajtókat sem tudod kinyitni a nagy hidegben.
  • Ha fagyos az ablak, akkor mindenhol kapard le a jeget, ne csak magad előtt egy kis rést, mert az első kereszteződésnél tapasztalni fogod, hogy semmit nem látsz, ami szintén balesetveszélyes helyzeteket okozhat, nem is szólva arról, hogy a forgalmat is lassítod.
  • Érdemes elindulás előtt pár percig álló helyben melegíteni az autót, miközben a szélvédőket is le tudod olvasztani.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legtöbb autóvezető a nyárigumiabroncsok cseréjét általában a havazáshoz időzíti. Érdemes azonban hamarabb felkeresni a gumiszerelő műhelyt, hiszen a nyárigumiabroncs 7°C alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően, és ­- függetlenül az aszfalt nedvességétől - csúszóssá válik. Ilyenkor megnő a fékút és ezzel együtt a féktávolság is. A téligumiabroncs alapanyaga különbözik a nyárigumiabroncs anyagától, amely ennek következtében alkalmassá teszi azt a megváltozott körülmények közötti használatra.

A téligumiabroncs mintázata sűrűbb, és lényegesen több lamella található rajta. A biztonságos téli közlekedés érdekében szükséges, hogy a sofőrök jó minőségű, három évnél nem öregebb téligumiabroncsra váltsanak.

Fotók: Getty Images

8 kvízkérdés a KRESZ-ből, amit tudni kell jogosítvánnyal

A KRESZ-kérdésekre tudni kell a választ a biztonságos közlekedéshez.

Ezt is szeretjük