Kesernyés mellékíz és fadarabok
Nagy házitúró-teszt
Egészségesek és finomak - már amelyik. Az üzletekben találhatók hagynak kívánnivalót maguk után...

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tehéntúró a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Fogyasztása mellett nemcsak az szól, hogy finom, és sokoldalúan felhasználható, hanem az is, hogy nagyon egészséges. Megnéztük, milyen minőségűek a piacon kapható csomagolt fajták.

A karfiolszerű, sárgásfehér a jó

A túrókészítés lényege, hogy savval vagy oltóval kicsapatják a kazeint. A folyamat közben a kicsapódott fehérje magába zárja a zsírt, a vizet és a tej más anyagait.

A sav hatására készült túró a karfiolhoz vagy a pattogatott kukoricához hasonló rögös állományú, míg az oltós túró könnyen kenhető, a vajhoz hasonló simaságú.
A jó túró sárgásfehér színű, kellemesen savanykás, telt ízű és zamatos. Zsírtartalmától függően zsíros, félzsíros és sovány lehet, és teljes tejen kívül fölözött tejből, és a vajgyártás melléktermékeként ismert íróból is készülhet.

Piacról, boltból, áruházból

17 fajta túrót vásároltunk, szokásos gyakorlatunknak megfelelően szem előtt tartottuk, hogy a nagy bevásárlóközpontok, a szupermarketláncok és a piacok választékát is reprezentálják a tesztbe válogatott minták. Ami a túrók zsírtartalmát illeti, a szakértők a félzsíros típus mellett tették le a voksukat. A kiválasztott termékek között volt zacskós, dobozos, valamint kasírozott papírból és műanyagból kombinált csomagolás is.

Így teszteltünk mi

A csomagolt mintákat nem látták a tesztelők, tehát vaktesztelés folyt. Három szakember és három laikus bíráló alkotta a tesztelő csapatot. Az első lépés a túrók külső megjelenésének vizsgálata volt, vagyis a színüket és az állagukat vették szemügyre a bírálók.

Kevesebb pontot kaptak azok a minták, amelyek hófehérek voltak, mert a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint nemkívánatos a vakítóan fehér szín, hasonlóképpen pontlevonás járt azért, ha az előírt, pattogatott kukoricára emlékeztető vagy karfiolszerű, rögös állag helyett a túrók kenőcsösek, folyósak, esetleg pépesek voltak. A külcsín megítélése után következett a belbecs vizsgálata. A kóstolás során azok a márkák zsebeltek be sok pontot, amelyek íze kellemesen savanykás, telt volt, utánuk kullogtak a jellegtelen, esetleg kesernyés ízűek, a legalacsonyabb pontszámokkal pedig azok fejezték be, amelyek esetében a szakértők kellemetlen mellékízt tapasztaltak.

Készítsd magad!
A házi túróhoz 5 liter nyers tejet - piacon vásárolt "igazi" tejet - mázas cserépköcsögökbe kell önteni, tetejüket papírlappal lefedni. Langyos helyen kell hagyni - mondjuk éjszakára a konyhaasztalon megaludni. A tej egy-két nap alatt megsavanyodik. Az aludttej tetejéről le kell szedni a tejfölt, a többit fazékba tölteni, tíz percig nem forró, csupán meleg hőn tartani. Ezután hagyni kell kihűlni. A kihűlt túrót tiszta vászonzsákba kell tölteni, és fel kell akasztani. A zsák alá edényt kell helyezni, amibe lecsöpög a savó - amely egyébként lehűtve kellemes és egészséges üdítőital. Amikor a csöpögés abbamarad, ki kell nyitni a vászonzsákot, és máris kész a zsíros, illatos, finom házi túró.

Sok tapasztalat és egy-két meglepetés

A túrók általában jól szerepeltek, a 17 mintából két kiváló és egy közepes lett, a többi jó eredménnyel zárta a tesztet. Érdekes tapasztalat, hogy a két kiváló minden paraméterében megegyezett, csak az egyik a Tesco gazdaságos, a másik pedig a Kunsági nevet viselte.

Fontos megjegyezni, hogy az előbbi pontosan 10 forinttal olcsóbb - tíz dekánként -, mint a szintén kiváló társa. Vagyis érdemes megnézni az árakat, és nem szabad legyinteni a nagy áruházláncok sajátmárkás termékeire, amint ezt a Kosár magazin tesztelő csapata, illetve olvasói már a korábbiakban is megtapasztalhatták.

Az őstermelőkben sem lehet bízni?

Meglepetésünkre a Nagyvásárcsarnokban, őstermelőtől vásárolt túró jellegtelen ízű és kissé száraz volt, ezekkel a tulajdonságaival pedig a jók csapatában csupán sereghajtó lehetett. Nem mellékesen ez a minta egyáltalán nem olcsó, 10 dkg 92 forintba kerül. Ráadásul a házi túrót áruló őstermelő termékén az állt, hogy 2%-os zsírtartalmú házi tejből készült, miközben éppen az őstermelőnek illene tudnia, hogy a házi tej zsírtartalma 4,5%.

Igen gyenge csomagolások

Ami a csomagolást illeti, kis túlzással csak hibákat találtak a bírálók. Volt doboz, amin a szöveget alig lehetett elolvasni - Tesco tehéntúró -, akadt olyan kézzel készített tehéntúró - Fino -, aminek a burkát ráncosan hegesztették, voltak olyan kasírozott papírba csomagolt termékek, amelyeket nem lehetett sérülés nélkül felbontani. Akadt olyan csomagolás is, amely valóságos rejtvényt jelentett a fogyasztóknak, ugyanis két gyártót jelölt meg rajta - Oké! terméke.
A rejtélyek pedig folytatódtak, például azzal, hogy az egyik termékben fadarab volt - Spar. Az Auchanban vásárolt túró csomagolásán pedig elkenődött a nyomdafesték. Szintén az Auchan árulja azt a túrót - Farmer -, amelyik csomagolóanyagát ráncosan hegesztették.

Hogy mennyire ügyelni kell/kellene a megfelelő csomagolásra, azt jól mutatja, hogy a Nádudvari túró folyt, mire a tesztelők kezébe került, pedig fóliás, hegesztett fedőlappal ellátott termékről van szó.

2008. július 10-től már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin júliusi számának tartalmából:
  • Hol igyunk sört? - Beergiumban is jártunk
  • Egy szál sem maradhat! - Borotvák, krémek, gyanták
  • Parázs vita – kerti grillsütők tesztje
  • Befektetés rövidtávon – kombinált pénzügyi termékek
  • Hogy marad fehér a ruha?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük