"Hiába van tériszonyunk, mégis teret akarunk valahol"- 10 különleges ember története

Pásztor Annáé, Marozsán Erikáé, rajtuk kívül még nyolc inspiráló emberé és valahol mindannyiunké - megjelentek az első magyar TEDxLibertyBridgeWomen videói!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Pásztor Annáé, Marozsán Erikáé, rajtuk kívül még nyolc inspiráló emberé és valahol mindannyiunké - megjelentek az első magyar TEDxLibertyBridgeWomen videói!

"És a bungee jumping után visszaránt a kötél a hídra, ami soha meg nem tört fehér. Mert megtartotok, és ezt köszönöm, és így a végén, minden összeér" - Kupa Julcsi slammer szövege, verse nem is fejezhetné ki szebben mindazt, aminek közvetítését a 2017-es TEDxLibertyBridgeWomen is célul tűzte ki.

A mára világszerte fogalommá és számos kezdeményezés táptalajává vált TEDx konferenciasorozathoz kapcsolódó eseményt, melynek a Hatszín Teátrum adott otthont novemberben, először rendezték meg Magyarországon, de csakúgy, mint a vele egy időben zajló New Orleans-i TEDWomennek, a Bridges, vagyis a Hidak jelentették központi témáját, üzenetét, mottóját.

Összeköt, megtart, biztonságot és szilárd talajt jelent az állandó változásban, ugyanakkor maga a változás, út az ismeretlenbe vagy a vágyott célok felé - a híd szimbolikája megannyi jelentéstartalmat magában hordozhat, mint ahogy építőkövei is sokfélék lehetnek, a párbeszéd, kíváncsiság, nyitottság, inspiráció éppúgy, mint a közösségben rejlő erő, az egymás felé tett lépések, és a bizonyosság afelől, ami mindannyiunkban közös, legyen szó a női vagy épp az emberi létezésről.

Az ötletgazda alapítók, Szabados Andrea és Bite Barbara célja az volt, hogy mindezt keretbe foglalják, és valódi platformot adjanak hozzá, hidakat és kommunkációs csatornákat hozzanak létre a szigetként működő női közösségek között, támogatva és elősegítve ezzel az érdemi gondolatcseréket, az együttműködéseket, létrehozva egy olyan, változást generáló közeget, mely közösségi szinten is képes hatni, nem utolsósorban azonban az egyénre is. Hisz ahogy a New Orleans-i rendezvény egyik előadója, Luvvie Ajayi oly találóan megfogalmazta, néha kell, hogy te legyél az első dominó, ami dőlni kezd.

A hazai szervezők mindennek jegyében tíz különleges embert invitáltak a színpadra, kilenc nőt és egy férfit, akik gondolkodásukkal, alkotásaikkal vagy puszta lényükkel is képesek hatni, inspirálni, ki- és megmozdítani, ugyanakkor elég bátrak ahhoz, hogy a színpad által sebezhetővé váljanak, megosztva félelmeiket, legbensőbb gondolataikat, megmutatva, hogy sikereik és beteljesült vágyaik mögött épp olyan emberek, mint akár te vagy én.

A TED - Technology, Entertainment, Design - egy nonprofit szervezet és különleges konferenciasorozat, mely elkötelezett az Ideas Worth Spreading - Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni - eszméje mellett. Harminc éve indult Kaliforniából egy kis, exkluzív és különleges konferenciaként, de mára világszerte fogalommá és számos világméretű kezdeményezés táptalajává vált. A TEDx program a licensz alapú, önálló helyi szervezésben megvalósuló TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. A TEDx programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy közösségek, szervezetek vagy egyének stimuláló, gondolatébresztő és aktívan kommunikáló közeget hozzanak létre a helyi közönség személyes, tevékeny részvételével.

Tíz ember, tíz történet és a hidak, melyekről mesélni tudnak, legyenek bár azok generációk közöttiek (Füzesséry Anikó nyelvtanár), érjenek akár a csillagokig (Dr. Kóspál Ágnes asztrofizikus), vezessenek el soha fel nem adandó álmainkig (Szalai Dóra, a Chez Dodo macaron tulajdonosa vagy Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója), s jelentsenek kapaszkodót az életünk egyes szakaszait vagy épp kezdetét és végét jelentő kapuknál állva (Békés Emőke családsegítő dúla).

Vannak olyan hidak is, melyek mások, önmagunk és a mindannyiunkat körülvevő zűrzavar megértéséhez vezethetnek el. Ilyenekre segít rátalálni Csángó Dániel aktivista, aki húszévesen, egy autóbaleset után kerekesszékbe került, ma pedig a Mozdulj ki! mozgalom alapítójaként dolgozik a fiatal mozgássérültekért - és mindazon tényezők ellen, melyek hidakat rombolnak az emberek között -, de Marozsán Erika színművész is, aki arról beszél, a magány a közeljövő egyik legkomolyabb globális kihívása lesz, mely egyre inkább érinti a fiatalokat, és amelyen a közösségi média sem segít, sőt.

Ahogy Hitka Viktória képzőművész fogalmaz, mindannyian köveket hordozunk, ezek azonban éppúgy hozzánk tartoznak, mint mindaz a jó, amit életünkben a magunkénak tudhatunk, fontos hát, hogy időt szánjunk arra, hogy megismerjük és körbejárjuk őket, hogy végül talán meg is értsük. Hisz a megértés megbocsátás, a megbocsátás szabadság, ami pedig képes cselekvővé tenni bármilyen helyzetben.

Mindez egyszerre elfogadás és megoldás, mely gondolat Pásztor Anna énekes előadásában is visszaköszön, aki úgy fogalmaz, a 21. század lemerevedett, bénult, mozdulatlan állapotára, erre a furcsa, groteszk Laokón-csoportra, ideges és mérges emberek erőlködésbe fagyott arcaira és összeszorult ökleire gyógyító hatással lehet a női lelki erő is, az, ha a csomók szétvágása helyett, mint egy régi jó nagymama, lassan kibogozzuk őket, megsimogatjuk az öklöket, a szétszedett embereket pedig az ölünkbe fektetjük, hogy megpihenhessenek. Ha pedig megpihennek, például a férfiak, talán ők is mernek puhulni, nyitni.

És a cselekvés is fontos, a mozgás, az, amikor nem passzívak vagyunk, hanem élünk - ahogy Anna fogalmaz, ilyenkor mintha csak észrevétlenül foszforeszkálna körülöttünk az univerzum, az élet veleje vagy Isten, bárhogy is nevezzük. "És így a végén, minden összeér."

A cikk az ajánló után folytatódik

A rendezvény ötletgazdái és alapítói, Szabados Andrea és Bite Barbara megerősítették, a TEDxLibertyBridgeWomen idén is folytatódik. Addig is, már elérhetőek a 2017-es esemény előadóinak videói, kattints ide! A coverfotó Gordon Eszter munkája.

Ezt is szeretjük