Öt mód, hogyan ne kövessük az álmainkat: pillanatok alatt romba dől mindegyik

Mindenkinek vannak álmai, de nem mindegy, hogyan viszonyulunk hozzájuk.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember kisgyerek korától fogva álmodozik. Egy szép játékról, egy életnagyságú szivárványszínű pónilóról, vagy hogy egyszer tűzoltó lesz, és nincs ez másként felnőtt korban sem. Mind, akik az utcán egymással szembe jövünk, szövögetünk álmokat a fejünkben. Szerelemről, karrierről, családról, jövőről, áhított tárgyakról, célokról.

Bármi is legyen az álmunk, nagyon fontos, hogy arról okosan gondolkodjunk, azokkal okosan tervezzünk: Bel Pesce kutató munkája során arra inspirál másokat, hogy arra törekszik rávezetni másokat, hogyan élhetnének jobb, boldogabb életet. Hatperces előadásában a TED szórakoztató- és oktatószínpadán az álmokról beszélt: hogy nem érdemes követni azokat? A videóra kattintva az előadás megnézhető, alatta pedig magyar fordítása olvasható.

5 mód, ahogy ne kövesd az álmaid

Fordította: Puskádi Paula

Az elmúlt két évet annak szenteltem, hogy megértsem hogyan valósítjuk meg álmainkat. Amikor az álmainkra gondolunk, és a nyomra, amit a világban szeretnénk hagyni, meglepő, milyen nagy az átfedés a meglévő álmaink, és azon projektek között, melyeket nem valósítunk meg. Szóval mai beszédem témája az az öt mód, hogy hogyan ne kövessük az álmainkat.

Egy: Higgyük, hogy a siker egyik napról a másikra miénk lehet. Ismerik ezt a történetet, ugye? A tech srác, aki írt egy mobil appot és jó gyorsan eladta egy csomó pénzért. Persze a történet valósnak tűnik, de lefogadom, hogy nem teljes. Ha kicsit tovább vizsgálódunk, kiderül, a srác már 30 app-ot írt ezelőtt, és le is diplomázott a témában, sőt, ledoktorált. Ő már 20 éve ezen dolgozik.

Ez tényleg érdekes. Az én történetem ugyan brazíliai, de sokan gondolják, hirtelen jött siker. Szerény körülmények közt nőttem fel, és két héttel a határidő előtt kezdtem írni az MIT-re a jelentkezésem. S no lám! Bekerültem. Sokan gondolhatják, hogy ez egy hirtelen jött siker, de csak azért sikerült, mert azelőtt 17 évig, komolyan vettem az életet és a tanulást. A "hirtelen jött" siker mindig annak az eredménye, amit az életünkben mindaddig megtettünk.

Kettő: higgyük azt, hogy valaki mástól mindent megtanulhatunk. Mindig mindenki segíteni akar, nem igaz? Sokféle ember: a családunk, a barátaink, az üzleti partnereink. S mindegyik pontosan tudja, melyik utat válasszuk: "Mondom, hogy ezen a csatornán menj." De ha elindulsz, más választások várnak rád. Ott már magadnak kell meghozni a döntéseket. Senki sem adhatja meg a tökéletes tippeket a te életedhez. És folyton-folyvást dönteni kell! A csatornák végtelenek, és néha beverjük a fejünket, és ez része a folyamatnak.

Három, és ez igen bonyolult dolog, de nagyon fontos: Lazítsunk csak, ha üzletünk növekedése garantált. Tehát amikor az életünk jól halad, összehoztunk egy remek csapatot, nő a bevétel, minden klappol – ideje lazítanunk! Mikor kiadtam az első könyvem, nagyon keményen dolgoztam, hogy Brazíliában mindenhova eljuttassam. Emiatt több mint hárommillió ember tölthette le, s több mint 50 000 ember megvette könyv formában.

Mikor megírtam a folytatást, a siker garantált volt. Akkor is "elég" példány elkel, ha én nem erőltetem meg magam. De az "elég" sosem lehet elég. Amikor a csúcs felé haladunk, még keményebben kell dolgoznunk, és új csúcsokat kell találnunk. Ha keveset tettem volna, csak pár százezer ember olvasta volna el, s ez nem lett volna rossz teljesítmény! De ha keményebben dolgozok mint valaha, ez a szám akár a több milliót is elérheti. Ezért úgy döntöttem, az új könyvemmel Brazília összes államát bejárom. S már láttam is magam előtt a célt. Nem ülhetünk a babérjainkon.

Negyedik tipp, és ez nagyon fontos: Higgyük el, hogy hibáinkért mások a felelősek. Az emberek mindig ugyanazt a nótát fújják: "Volt egy remek ötletem, de egyik befektetőnek sem volt elég fantáziája." "Ó, létrehoztam ezt a nagyszerű terméket, de olyan pocsék a piac, hogy nem megy jól az értékesítés.” Vagy: "Nincs tehetséges utánpótlás, a csapatom minden elvárást alulmúl." Ha merünk álmodni, álmaink valóra váltása a mi felelősségünk.

Igen, lehet, hogy nehéz tehetséges munkaerőt találni. Igen, lehetnek pocsékak a piaci viszonyok. De ha nem találtunk befektetőt, ha senki nem veszi meg a termékünket, biztos, hogy valahol mi is elbaltáztuk. Sőt halálbiztos. Merjünk álmodni, s merjük megvalósítani álmainkat. Persze, senki sem éri el a célját egyedül. De ha nem valósítjuk meg álmainkat, ez a mi hibánk, senki másé. Legyünk felelősek az álmainkért!

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy utolsó tipp, ami szintén nagyon fontos: Higgyük el, hogy az egyetlen dolog, ami számít, az maga az álom. Egyszer láttam egy hirdetést, amiben sok barát volt együtt, akik hegyet másztak, és ez igen magas volt, és nehéz volt megmászni. Látni lehetett, hogy mennyire izzadtak, és milyen kemény volt. És ahogy így mentek, végül csak eljutottak a csúcsra. Ezt nyomban meg is akarták ünnepelni. S rögtön bele is fogtak: "Igeeen! Megcsináltuk, a csúcson vagyunk!" Két másodperc múlva egyikőjük odaszól a másiknak: "Gyerünk, menjünk le."

Az élet soha nem maga a cél. Az élet az odavezető útról szól. Persze, magukat a célokat is élvezni kell, de az emberek azt hiszik, hogy vannak álmok, és amikor majd elérjük őket, az majd egy varázslatos hely lesz, ahol körbevesz a boldogság. De egy álmot elérni egy pillanatnyi érzés, az életünk pedig hosszú. Az egyetlen módja annak, hogy igazán elérjük minden álmunkat az, hogy teljes mértékben élvezzük az út minden lépését. Ez a legjobb módszer.

Az utazás egyszerű – lépésekből áll. Némely lépést jó irányba teszünk, de néha orra is esünk majd. Ha egy lépés sikerült, ünnepeljünk! Ne várjunk vele, mint egyesek! De ha megbotlottunk, vegyük úgy, hogy tanulunk belőle. Ha minden lépésben van valami tanulságos, vagy megünnepelendő, biztosan élvezni fogjuk az utazást.

Szóval, öt tipp: Higgyünk a hirtelen jött sikerben; Higgyük, hogy valaki más mindenre megadja a választ; Higgyük, hogy a siker garantált, és lazíthatunk; Higgyük, hogy valaki másban van a hiba; és hogy csak maga a cél számít. Ha ezt mind megtesszük, minden álmunkat elpusztítjuk.

Köszönöm.

Forrás: www.ted.com

Ezt is szeretjük