Így próbálnak meg csalni a taxisok
Már 40 engedélyt vissza kellett vonni
A főváros folyamatosan ellenőrzi a budapesti taxisokat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A budapesti taxirendelet 2013. szeptember 1-jén lépett életbe. A taxisokat azóta folyamatosan ellenőrzik.

Kép forrás: bkk.hu

A Budapesti Közlekedési Központ munkatársai szeptemberben három műszakban, éjjel és nappal, munkanapon és hétvégén folyamatosan, gyakran a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelőivel koordináltan ellenőrizték a taxisok tevékenységét, kiemelt figyelmet fordítva a hatóságilag rögzített ár betartására. Az ellenőrök számos esetben állapítottak meg jogsértést.

Hol ellenőrzik?

A taxik ellenőrzését elsősorban a pályaudvarok, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a belváros taxiállomásai vagy frekventált helyei közelében végezték, és figyelembe vették azokat a beérkező érkező panaszokat is, amelyekben a megkárosított utasok az indulási helyüket megjelölve kérték a túlzottan magasnak tartott fuvardíj kivizsgálását.

A vizsgálat részletei

A taxiállomás-használati szerződés megkötése előtt a taxik komplex ellenőrzési minősítő vizsgálaton esnek át, ahol a színt, a klímát, a bankkártya-elfogadást, a műszaki megfelelőséget ellenőrizik. Szeptemberben 297 taximinősítő vizsgálatát végeztek el. Ezek során 180 jármű megfelelt az előírásoknak, a többi esetben hiánypótlásra, javításra van lehetőség.

A taxiszolgáltatást közvetítő és fuvarszervező cégek működési feltételeit is vizsgálták előzetesen. A vizsgálat során az ellenőrzés kiterjedt a szolgáltató pénzügyi megfelelőségének vizsgálatára, az infokommunikációs eszközeire vonatkozó műszaki előírások teljesítésére, diszpécseralkalmazásának megfelelőségére, valamint védjegyoltalom alatt álló szabadjelzőjének jóváhagyására. Budapesten korábban 21 fuvarszervező társaság tevékenykedett, amelyek közül 11 társaság kérelmezte előzetes minősítését.

A rendelet bevezetését követően egy hónap alatt hat taxitársaság minősítése volt sikeres, és kapott előzetes hozzájárulást. Négy társaság minősítése folyamatban van. Ők akkor kaphatnak engedélyt, ha pótolták a hiányokat.

Összesítés

Összesen 1726 nyílt és próbautazásos ellenőrzést hajtottak végre szeptember 1. óta. Ezek során 20 esetben kezdeményezték a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Hatóságánál taxiengedély visszavonását, mert az ellenőrzött taxinak érvényes taxiállomás-használati engedélye nem volt. A próbautazások során több mint 200 esetben lehetett tapasztalni, hogy a szolgáltató a fuvarfeladat befejeztével nem ad nyugtát vagy számlát a fuvardíj átvételéről.

A próbautazások során 20 esetben lehetett tapasztalni árdrágítást, vagyis a rendeletben rögzített hatósági ártól eltérő ár alkalmazását, a taxaméter mérésének külső befolyásolását, hamis számla adását, illetve a viteldíjmérő óra alkalmazása nélküli szolgáltatás végzését, aminek következtében a taxiállomás-használati engedélyt azonnali hatállyal felmondták, erről értesítették a Közlekedési Hatóságot, és kérték az árdrágító szolgáltató taxiengedélyének visszavonását. Párhuzamosan eljárást kezdeményeztek a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál is a vásárlók megkárosítása miatt.

Továbbra is három műszakban, éjjel és nappal, munkanap és hétvégén folyamatosan ellenőrzik a taxisok tevékenységét, kiemelt figyelmet fordítva a hatóságilag rögzített ár betartására.

A taxirendeletről

2013. szeptember 1-jén lépett életbe a Fővárosi Önkormányzat által megalkotott új budapesti taxirendelet. Ennek értelmében a taxik az eddigi maximált ár helyett fix viteldíjjal fuvaroznak. Az alapdíj 450 forint, ezen felül kilométerenként 280 forintot, várakozásnál pedig percenként 70 forintot kell fizetni.

A rendelet előírásai betartásának ellenőrzésére - különösen a fix ár alkalmazását illetően - közös ellenőrzésbe kezdett a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelősége.

Ezt is szeretjük