Teljesen másként kell tavasszal közlekedni, mint télen - Baleset-megelőzési szakemberek tanácsai
Itt a tavasz, megváltoztak a közlekedési viszonyok. A rendőrség elárulta, mire kell figyelni.

no-bicikli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A reggeli hideg idő még a telet idézi, de a tavasz közeledtével már feledésbe merült a télen megszokott óvatosság. A szeszélyes időjárás miatt egyszer napsütéses időben, száraz útfelületen közlekedhetünk, másnap azonban a hideg és a nedves útfelület csökkentett sebességet követel a járművezetőktől. Mégis lendületesebben, nagyobb sebességgel haladnak napos időben, valamint a gyalogosok és a kerékpárosok is figyelmetlenebbül közlekednek. Ezt az állapotot tükrözik a baleseti statisztikai adatok is.

A változékony időjárás veszélyeire hívják fel a figyelmet a rendőrség baleset-megelőzési szakemberei. Az enyhe napok miatt egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a motorosok, valamint a mezőgazdasági munkagépek. Ezek a járművek télen kényszerpihenőre mentek, de most újra elővették őket, és lassabb haladásukkal potenciális veszélyforrást jelentenek a közlekedésben.

A járművezetőknek ismét hozzá kell szokniuk a kisebb méretű és keskenyebb, kétkerekű járművek megjelenéséhez és rendszeres napi közlekedéséhez. Nagyon fontos, hogy a motorosok a téli kihagyás után készítsék fel járműveiket a biztonságos közlekedésre, a hosszabb szünet után pedig a járműkezelésben is hiányosságok merülhetnek fel.

Nem árt felfrissíteni a tudományt

Jó ötlet lehet ilyenkor részt venni egy vezetéstechnikai képzésen, átismételni a biztonságos járműkezelés, a balesetveszélyes helyzet elhárításának technikáit. A téli időszámítás miatt a korábban indulók még a reggeli szürkületben közlekednek, ezért fontos, hogy jól láthatóak legyenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A bicikliseknek mindig ellenőrizniük kell kerékpárjukat, annak világítóberendezéseit és fékeit. Az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos, hogy megfelelően legyen kivilágítva a jármű, és a közlekedő viseljen láthatóságsegítő eszközöket, valamint sisakot, térdvédőt, és ügyeljen a megfelelő öltözékre. Kerékpárral lehetőség szerint a kerékpárúton vagy a kerékpársávon kell közlekedni, a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt pedig minden esetben le kell szállni, és a forgalomba való bekapcsolódás előtt meggyőződni annak veszélytelenségéről.

Fotók: Getty Images.

Ezt is szeretjük