Olyan buborékot fújtak a tudósok, ami 465 napig nem durrant ki: hasznos is lehet
Bármennyire is meglepően hangzik, tudósoknak tényleg sikerült olyan buborékot fújniuk, ami 465 napig bírta, és nem véletlenül kísérleteztek vele.

szappanbuborék
beauty and style
Top olvasott cikkek

A buborékok múlékony tünemények, maximum egy-két perc után szétpukkannak, és örökre elillannak. Egy kutatócsapat azonban felfedezte annak a módját, hogyan lehetne tartóssá tenni őket - méghozzá akár olyannyira, hogy több mint egy évig kibírják.

A szappanbuborékok vékony burkai csak pár másodpercig képesek tartani formájukat, aztán a folyadékvesztés miatt, mely a párolgásból, csepegésből ered, elenged a víz membránrétege, és szertefoszlik a levegőben. A francia Lille Egyetem tudósai a buborékok ezen múlékonyságára dolgoztak ki egy ötletes módszert.

Tartós buborékok

Aymeric Roux fizikus vezette azt a csapatatot, akik feltalálták a "gázmárványt", hogy stabilabbá tegyék a buborékokat. Vizet és apró nylonrészecskéket kevertek össze, majd levegőt fújtak beléjük, hogy gömböket képezzenek. Ezek már sokkal stabilabbnak bizonyultak, némelyek akár egy órát is kibírtak.

gas-marble-768x432
Fotó: Roux et.al/Physical Review Fluids

Idővel feljavították a receptjüket, hozzáadtak még glicerint is, mely több kozmetikai szerben, élelmiszerben is megtalálható. Ez az összetevő már segített abban, hogy a gömbök akár száz napig is kitartsanak, sőt az egyik 465 napig, azaz több mint egy éven keresztül megőrizte a formáját. 

- A szappanbuborékok tulajdonságaiknak köszönhetően törékenyek, múlékonyak. Mi olyan kompozit folyékony filmből készült buborékokat terveztünk, amik képesek semlegesíteni a fizikai hatásokat, és több mint egy évig sértetlenek maradhatnak - írták a publikációban a tudósok. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A glicerin kulcsfontosságú szereppel bír a stabilitás megőrzésében. Felszívja a nedvességet a levegőből, így kompenzálja a víz párolgását, ami a buborékok kipukkanását okozza. A műanyagrészecskék pedig megakadályozzák, hogy kifolyjon a víz a külső rétegből. 

Ha valakiben felmerülne a kérdés, hogy a kutatók ugyan miért kísérleteztek éveken át azért, hogy strapabíró buborékokat kapjanak, íme a válasz: ahogy az anyag magában tartja a levegőt, más gázokat is képes szeparálni a külvilágtól. Olyan innovatív módszereket fejleszthetnek ki segítségével, amik hatékonyak lehetnek akár mérges gázok felfogására is. Ezenkívül fizikai és kémiai tulajdonságaiknak hála számos potenciált rejtenek magukban, teljesen új objektumok hozhatóak létre belőlük, melyek még felfedezésre várnak.

7 fagyos természeti csoda képeken

Fagyott fűszálak, dermedt pókhálók - hét természeti csoda, ami télen születik. A zúzmara, a dér, a fagy, a hó olyan hangulatot hordoznak magukban, mely a városban ritkábban, legtöbbször csak a parkokban, réteken, erdőkben érvényesül.

(Cikken belüli kép forrása:  Roux et.al/Physical Review Fluids,  Borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük