Amitől a HR-esek falra másznak

4 tabu az állásinterjún

Ahhoz, hogy esélyed legyen egy állás megszerzésére, sokszor először a HR-est kell megnyerned. Segítünk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csak türelem! - mondják sokan, ha álláskeresésről van szó. Természetesen arra is szükség van, ez azonban még vajmi kevés ahhoz, hogy munkád is legyen, a sikerért ugyanis meg kell dolgozni! Hogy miért?

Mert egyetlen hirdetésre álláskeresők tucatjai jelentkeznek, a munkaadók pedig többnyire nem türelmes alkalmazottakat keresnek, hanem olyanokat, akik talpraesettek, teljes mértékben alkalmasak az adott pozícióra, és mindez már az első találkozó során kiderül róluk.

Ehhez pedig arra van szükség, hogy felkészülten érkezz az állásinterjúra, és jó benyomást kelts már az interjúztató HR-es szemében is. Egy-egy apró baki még elfogadható, ám vannak dolgok, amelyeket messziről el kell kerülnöd, ha valóban meg akarod szerezni az állást. És hogy mitől másznak végleg a falra? Most megtudhatod!

Tutyimutyi kézfogás, székmarkolás és társaik

A munkaadók számára az ideális alkalmazott tettre kész, nem ijed meg a váratlan feladatoktól, gyakorlatias és határozott. Mellesleg pedig nem a türelem jellemzi őket, így bizonyára nem érdekes számukra az a jelentkező, aki alapvetően izgulós fajta, de állítja, hogy ha belejön, akkor mindent képes megoldani. Ők olyat keresnek, akinek határozott fellépése már az állásinterjú első percében kitűnik, ezért törekedj arra, hogy e tekintetben is jó benyomást kelts: fogj rendesen kezet - az erőtlen kézfogás ugyanis határozatlan személyiségre vall -, ülj egyenesen a széken, és lehetőleg se a karfáját ne markolászd, se pedig a kezeidet ne tördeld! Légy határozott, de csak egészséges mértékben: a túlságosan kemény, rideg vagy éppen túl közvetlen, tenyérbemászó stílus sem nyerő!

Annak ellenére, hogy az udvarias viselkedés nem a legdivatosabb magatartásforma, nem árt, ha tisztában vagy a vonatkozó illemszabályokkal. Tudod például, hogy hogyan kell illendően kezet fogni? Ha nem, akkor kattints ide!

Koszos körmök, szájszag és más kellemetlenségek

Mint ahogy említettük is, az állásinterjúra érdemes alaposan felkészülni, nem pedig az utcáról beesni! Ügyelj arra, hogy soha ne keltsd azt a benyomást az interjúztatóban, hogy ez is csak egy találkozó a sok közül, amivel csak az idődet rabolják, vagy egy olyan, ami talán nem is fontos számodra, hiszen ne felejtsd el: nem te vagy az egyetlen jelentkező!

Érezd és éreztesd is azt, hogy fontos az az állás számodra, ezért pedig tegyél meg mindent, legfőképpen azt, hogy ápoltan, az alkalomhoz illő öltözékben jelensz meg az interjún - na persze csak akkor, ha nem célod a Rekordok könyvébe bekerülni a világ legrövidebb állásinterjújával!
A különböző testszagok például egyáltalán nem keltenek jó benyomást, ezért mindig legyen nálad egy kis dezodor és mentolos cukorka - amelyet még az interjú kezdete előtt fogyassz el - vészhelyzet esetére.

"Elnézést, telefonom van..."

Bármennyire is képtelen vagy egyébként a mobiltelefonod nélkül létezni, az állásinterjú idejére azért mégiscsak próbáld meg kikapcsolni, hiszen igencsak megakaszthatja a beszélgetés - talán addig egészen jól alakuló - menetét, ha megcsörren. Ha esetleg mégis megfeledkeznél róla, és csörögni kezdene, akkor kérj mély elnézést - persze nem kell megalázkodni -, és a lehető leggyorsabban kapcsold ki a telefont. Az eszedbe se jusson, hogy felvedd, és beszélgetésbe kezdj, hiszen nemcsak te tűnsz majd udvariatlannak, hanem valószínűleg az önéletrajzod is a szemetesben végzi.

Gyermekkorom legszebb évei...

Az állásinterjú során az interjúztatók nemcsak arra kíváncsiak, hogy milyen iskolákat végeztél, mekkora a tudásod, és hogyan állod meg a helyed az életben, hanem arra is, hogy milyen ember vagy.

Éppen ezért ne lepődj meg az olyan kérdéseken, amelyek a szabadidős tevékenységeidet firtatják, vagy éppen arra kíváncsiak, hogy mi a véleményed az éppen aktuális közéleti történésekről. Ám ne ess bele a legnagyobb hibába, nevezetesen, hogy hátradőlsz, és mesélésbe fogsz! Az ugyanis nem sok HR-est érdekel, hogy mennyire tartod fontosnak, hogy a reggelid megfelelő mennyiségű rostot tartalmazzon, és a precizitásodról sem az árulkodik majd, hogy mennyire pontosan vagy képes kiválogatni a barna drazsékat a Smartiesból.

Inkább fogd rövidre a mondandódat, egyenesen a kérdésre válaszolj, és még akkor se kezdj végeláthatatlan opuszokba, ha egyébként úgy érzed, a hangulat megengedné. Tartsd szem előtt: csak a lényeget!

Ezt is szeretjük