Megint megdőlt Matolcsy elmélete

Hol vannak a babák?

Csökkent a születésszám, ezek szerint mégsem olyan szexi az egykulcsos adó.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Központi Statisztikai Hivatal - KSH - adatai alapján 2013 januárjában kevesebben születtek, mint egy évvel korábban, a hivatal csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 7450 gyermek született, ez 2,6%-kal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

A részletes adatokból kiderül, tavaly júliusban emelkedett nyolcezer fölé a születésszám, majd októberben újra csökkent, és már nem érte el a nyolcezret. 2013 januárjában sem fordult meg a tendencia.

Hol vannak a babák?

Az adat azt jelzi, elmaradtak Matolcsy György egykulcsos babái. 2012 elején Matolcsy arról beszélt a parlamentben, milyen kedvező hatásai vannak az - egyébként sokat vitatott - egykulcsos adónak.

A miniszter többek között megemlítette azt is, hogy az egykulcsos adónak hála nőtt a magyarok családalapítási kedve, máris emelkedni kezdett a népességszaporulat.

Amikor képviselőtársa, az MSZP-s Szekeres Imre felhívta a figyelmét arra, hogy a gyermekek többnyire a fogantatás után kilenc hónappal születnek, tehát kissé elhamarkodott dolog a 2011. második félévi születési adatokból messzemenő következtetést levonni, Matolcsy rákontrázott.

A gazdasági miniszter megköszönte a tájékoztatást, de azonnal hozzá is tette: ő is tudja, hány hónapra születik a gyerek, hiszen neki is van kettő. Ugyanakkor azt mondta, az egykulcsos adónak már az ígérete is megmozgatta a magyar férfiak és nők fantáziáját, és már ettől beindult a gyermeknemzési kedv.

A Nemzetgazdasági Minisztérium, amit azóta már Varga Mihály vezet, nem reagált egyelőre a KSH adataira.

Ezt is szeretjük