Ezt kell tudnod szőrtelenítés előtt: így találd meg a legjobb módszert

Borotva, gyanta vagy epilátor? Ez a számodra legjobb módszer!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szépségért meg kell szenvedni, pláne, ha a szőrtelenítésről beszélünk. Viszont aki szoknyát szeretne húzni vagy bikiniben strandolni, annak ezzel szembe kell néznie.

A nemkívánatos szőrszálaktól többféle módszerrel is megszabadulhatsz, a hatékonyság, a tartósság és a kellemetlenség mértéke pedig módszerenként eltérő lehet. Ha még nem találtad meg a számodra ideális megoldást, ismerd meg a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Tartós és hatékony: a gyanta

Amennyiben sokáig selymes tapintású bőrt szeretnél, akkor a gyantázás nagyon jó megoldás lehet számodra. Az, hogy te magad végzed, vagy kozmetikushoz fordulsz, végül is mindegy, az eredmény ugyanaz lesz: bársonyos bőr.

A steril környezetre és kellékekre viszont mindkét esetben oda kell figyelned, nehogy egy esetleges hámsérülésbe baktériumok kerüljenek, és gyulladást okozzanak. A gyanta hőmérsékletét ellenőrizd, mielőtt nagyobb felületre vinnéd fel, nehogy megégesd vele magad.

A bőröd legyen tiszta, amikor felviszed a gyantát. Egy helyen csak egyszer érdemes végighúzni az applikátort és a gyantázócsíkot, különben felsértheted a bőröd, és akár  napokig látható nyoma maradhat, ami elég kellemetlen tud lenni, főleg, ha épp a bajusztól szeretnél megszabadulni.

Ha elsőre nem sikerül maradéktalanul eltávolítani a szőrszálakat, menj végig a kényes területen egy csipesszel is.

Hideggyanta esetében is tisztítsd meg jól a szőrteleníteni kívánt felületet, és utána az útmutatónak megfelelően végezd el a gyantázást. Mindenképpen szerezz be speciális, a gyanta eltávolítására szolgáló törlőkendőket, mert a bőrödön maradt gyantát vízzel nem lehet lemosni!

Villámgyors és fájdalommentes: a borotva

A borotválás a leggyorsabb és legkönnyebben elvégezhető szőrtelenítési forma, de még ennek is megvannak a maga trükkjei - nem mindegy, miképp végzed, hogy lehengerlően sima bőröd legyen.

Nagyon sok nő a borotvát választja először, amikor szőrteleníteni kezd, és vannak, akik ennél is maradnak. Előnyös, ami a gyorsaságot illeti, és vészhelyzet esetén igazán jól jön, ha tartasz otthon egy borotvát, még akkor is, ha egyébként más szőrtelenítési módszert használsz.

Nagy előnye az epilálással és a gyantázással szemben, hogy itt nem kell megvárnod, amíg megnőnek a szőrszálak.

Borotvahabbal vagy zselével megkönnyítheted a penge siklását, illetve csökkentheted az irritációt. A sterilitás miatt érdemes minden borotválkozáshoz új pengét használnod, így biztos lehetsz benne, hogy az eszköz nem rozsdás, illetve nincsenek rajta kórokozók. A borotvádat soha ne oszd meg mással, mert a felsértett bőrre kerülő idegen hámsejt fertőzéseket okozhat!

A borotva eltávolítja a hámsejteknek egy részét, aminek következtében a bőröd jobban ki van téve a fertőzéseknek, mindemellett könnyen kiszáradhat és viszkethet is, ezért tanácsos kifejezetten borotválkozás utánra kifejlesztett, nyugtató hatású hidratáló krémet használni.

Ha a testeden sok az anyajegy vagy más bőrkinövés, borotvával jobban ki tudod kerülni őket, és kisebb az esélye, hogy felsérted a kinövéseket.

Pontos és tartós: az epilátor

Ma már szinte minden elektronikai márkának van epilátora is. Ezek a készülékek különböző sebességfokozatba kapcsolhatók, van rajtuk lassító, gyorsító kiegészítő, vagy éppen hűsítő akkumulátor, amivel enyhítheted a szőr kitépése következtében fellépő fájdalmat.

Ha az epilátorok családjában megtaláltad a hozzád leginkább illőt, akkor már csak azzal kell tisztába jönnöd, hogy hogyan csökkentsd a fájdalmat, illetve növeld a készülék hatékonyságát. Mindenképp végy egy forró fürdőt, mielőtt epilálnád a tested, nemcsak azért, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket, hanem azért is, hogy kitágítsd a pórusokat és a szőrtüszőket.

Ha a tüszők begyulladnak, akkor a szőrszálak a bőr alá nőnek, ez pedig nemcsak fájdalmas, de elég csúnya látvány is.

Az epilátor esetében többször is végigmehetsz az érintett felületen, így az epilálás hatékonyabb lehet, mint a gyantázás, ám itt is meg kell várnod, amíg a szőrszálak körülbelül fél centi hosszúra nőnek, hogy a gép ki tudja tépni őket - az eredmény viszont akár egy hétig is tökéletes marad.

Ezt is szeretjük