Így blokkolja a jó döntéseket a szorongás: megvizsgálták, miért annyira ártalmas

A szorongás egyéb negatív hatásai mellett a döntéshozatalt is hátrányosan érinti.

GettyImages-1175063745
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Életünk során sok-sok olyan helyzet adódik, amikor dönteni kell, és ilyenkor mindenki igyekszik a lehető legjobban, legokosabban határozni.

Ebben segíthet egy jó tanács, hasznos lehet a belső hangra hallgatni, vagy egyszerűen beszélgetni az adott kérdésről. Közben ugyanis letisztulhat, valójában mit is akarunk. Azonban nemcsak a döntéseket segítő, hanem azokat hátráltató tényezők is adódhatnak a mindennapokban: ilyen a sokakat érintő szorongás is.

A szorongás akadályozza a jó döntéseket

Sajnos rengeteg ember szorong élete során hosszabb-rövidebb ideig, de akár visszatérő, vagy el nem múló módon is. Ha elhatalmasodna, mindenképpen érdemes pszichológushoz fordulni az enyhülés reményében.

Annál is inkább, hiszen a szorongás nemcsak a mindennapok harmóniájára vet árnyat, de akár rossz döntések is származhatnak belőle. A Pittsburgh-i Egyetem tudósai ugyanis rájöttek, hogy a téves elhatározások és a szorongás között összefüggés van. A The Journal of Neuroscience hasábjain közölték tanulmányukat. A kutatók szerint a dolog miértje az agy prefrontális kérgén (PFC) keresendő, azon a területen, mely a rugalmas döntéshozatalért felel.

Hogy modellezzék, mi zajlik az emberi agyban, a jelenséget patkányokon figyelték meg. Megvizsgálták, hogy milyen az agyuk döntéshozatalért felelő részében lévő neuronok működése, miközben egy feladatot oldattak meg velük. Az állatoknak el kellett dönteniük, hogy melyik opciót válasszák a kettő közül, az egyikkel ugyanis jutalomfalat járt. A patkányok egy részének olyan vegyületet adtak be, amely kémiai úton a szorongás érzését keltette bennük, míg a többiek placebót kaptak. A kutatók azt látták, hogy a szorongó patkányok sokkal többször hibáztak, mint azok, amelyek hatóanyagmentes injekciót kaptak. Rossz döntéseikben az is szerepet játszhatott, hogy nyomás volt rajtuk, mert szerették volna elnyerni a jutalmat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi történik ilyenkor az agyban?

A kutatók megfigyelték, hogyan viselkednek az idegsejtek a szorongás közben, és megpróbálták feltérképezni, hogy ennek hatására hogyan születhetnek rossz döntések. Magyarázatuk szerint  a szorongás negatívan hat, voltaképpen lezsibbasztja, ledermeszti a PFC-neuronokat, azaz azokat az idegsejteket, amelyek a döntéshozatalban szerepet játszanának.

Mivel a fentiekkel tudományos bizonyíték született arra, hogy a szorongás blokkolja, gátolja a jó döntések meghozatalát, hatványozottan fontos ezzel a problémával foglalkozni. Nem jó, ha megtanulunk együtt élni a szorongással, és megalkudni vele. Ha az érzés leküzdhetetlennek bizonyul, érdemes szakértői segítségért folyamodni. Ez nemcsak derűsebbé teheti a mindennapokat, de segíthet abban is, hogy jobb döntéseket hozzunk.

A szorongásról

Mennyi szorongás normális, és mikor lesz égető probléma ebből az érzésből? Következő cikkünk segít felismerni a határt.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük