Nem mindennapos égi jelenséget fotóztak le: csodálatosan néznek ki a szivárványfelhők

Nagyon ritka szivárványfelhőket sikerült lencsevégre kapni az Északi-sarkvidéken - a látvány egyszerűen lenyűgöző.

GettyImages-1242954626
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Északi-sarkkör máskülönben sötét égboltja nem is olyan régen éteri szépségű fénypompával ragyogott. 

Ezt a páratlan látványt sokan összekeverik a sarki fénnyel, pedig valójában a ritkán felbukkanó szivárványfelhők néznek így ki.

Szivárványfelhők a sarkkörnél

A poláris sztratoszférikus felhők, röviden PSC-k csak akkor keletkeznek, amikor az alsó sztratoszféra hőmérséklete -81 Celsius-fok alá csökken. 

Alapvetően a sztratoszférában nem képződnének felhők, mert túl száraz, de ilyen rendkívül alacsony hőmérsékleten a nagy távolságban lévő vízmolekulák apró jégkristályokká egyesülnek, amik felhőkké alakulnak.

Tehát a poláris sztratoszférikus felhők sokkal magasabban jönnek létre, mint a mindennapokból ismert felhők, azaz 15-25 kilométerre a földfelszíntől. 

Ahogy a napfény átsüt ezeken a kristályfelhőkön, a fény szétszóródik, és különböző hullámhosszú fénysugarakat hoz létre, amit az emberi szem eltérő színekként érzékel - ebből ered a nevük, hogy szivárványfelhő. Olyankor ragyognak a legfényesebben ezek a felhők, amikor a Nap a horizonton túl van. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A ritka jelenség csak évente egy-két alkalommal látható, bár szakértők szerint a klímaváltozás miatt elképzelhető, hogy egyre többször fog előfordulni a jövőben, hogy szivárványfelhők bukkannak fel az égbolton.

Ez a férfi olyasmit is észrevesz az égen, ami másnak fel sem tűnne

A tehetséges művész zseniális képeket készít a felhőkről, szinte életre kelti őket rajzaival.

(Borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük