Mik azok a szivacsvárosok? Képeken 6 gyönyörű példa a zöldmegoldásra

Esőkertek és zöld tetők jelenthetik a megoldást a városok vízgazdálkodására.

habrin-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg régen a városok építése idején lecsapolták a mocsaras területeket, az elmúlt években az emberek belátták, hogy ha élhető városokat szeretnének, a lápvidéket vissza kell telepíteni.

Az úgynevezett szivacsvárosok az utóbbi évek két fő problémája, a hosszú hőségek, illetve a rövid idő alatt lehulló extrém mennyiségű eső következményei ellen jelenthetnek védelmet.

Szivacsvárosok a világból

Természetes körülmények között az égből lehulló csapadék egy részét elnyeli a talaj, a másik rész pedig elpárolog - hűtve ezáltal a levegőt. A betondzsungelek esetében azonban a víz a csatornába folyik, megszűnik a természet adta zárt vízkeringés. Kevesebb víz párolog és a hőmérséklet jelentősen megemelkedik, a beton a nyári hónapokban ontja magából a meleget. A zöldfelületek, tavak, esőkertek, gyűjtőtartályok - mint egy szivacs - elnyelik a csapadékot, ezáltal a hirtelen, heves esőzések következtében sem alakulnak ki villámárvizek. Ráadásul hűtik a környezetüket, csökkenthető általuk a városi levegő egyre emelkedő hőmérséklete. A szivacsvárosok élhetőbb teret biztosítanak a bennük élők számára.

Ezt is szeretjük