Aggasztó dolgot közöltek a tudósok: akkor is veszélyben van félmilliárd ember élete, ha megáll a globális felmelegedés

Az óceánok vízszintje még évszázadok múlva is emelkedni fog.

globális-felmelegedés-tengerszint2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A globális felmelegedés sajnos egyre nagyobb problémát jelent a jelenben is, a jövőben pedig még drasztikusabb hatásai lehetnek. Ma már egyre több cég és kormány próbál valamilyen módon beszállni a klímaváltozás elleni harcba, ám még ha sikerül is megállítani, félmilliárd ember élete így is veszélyben lesz.

Amerikai és német tudósok kutatása szerint, ha sikerül is megállítani a globális felmelegedést az iparosodás beköszöntéhez képest 1,5 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékleten, a következő évszázadokban akkor is nőni fog a tengerek szintje.

Ezeket a területeket moshatja el a vízszint emelkedése

A tanulmány szerint a folyamatos emelkedés hatására félmilliárd ember otthonát mosná el a víz, a legveszélyeztetettebb terület Ázsia, ahol a tíz legveszélyeztetettebb nagyvárosból kilenc található. A tengerszint emelkedésére és a part menti városokat fenyegető veszélyre vonatkozó legtöbb előrejelzés az évszázad végéig szól, és a félméterestől az ennek kevesebb mint kétszereséig terjed attól függően, hogy milyen gyorsan sikerül csökkenteni a szén-dioxid-szennyezést.

globális-felmelegedés-tengerszint1
Fotó: Xsandra / Getty Images Hungary

A kutatók szerint azonban az óceánok vízszintje 2100 után még évszázadokig tovább fog emelkedni az olvadó jégtakarók, az óceán által elnyelt hő és a felmelegedő víz dinamikája miatt - függetlenül attól, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ben Strauss, a Climate Central vezérigazgatója és vezető tudósa, a tanulmány vezető szerzője hozzátette, hogy a világ népességének körülbelül 5 százaléka él ma olyan szárazföldön, ami az emberi tevékenység által már a légkörbe juttatott szén-dioxid miatt várható vízszintemelkedés alatt fekszik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudós arra is kitért, hogy a Föld felszíni átlaghőmérséklete máris 1,1 fokot nőtt, ez pedig elég ahhoz, hogy a tengerszintet végül közel 2 méterrel megemelje akár két évszázad, akár tíz évszázad alatt. A tanulmányban arra figyelmeztettek, hogy magasabb szintű felmelegedés esetén jelentősen megnő a jégtakarók visszafordíthatatlan olvadásának vagy a permafrosztban lévő természetes szén-dioxid- és metánraktárak kiszabadulásának veszélye is. A globális felmelegedés minél alacsonyabb szinten való korlátozása időt nyer számunkra az alkalmazkodáshoz. Strauss szerint szinte biztos, hogy a tengerek szintje lassabban nő majd egy 1,5 vagy 2 fokkal melegebb világban.

Félelmetes, mennyi jég olvadt el egy nap alatt Grönlandon

A jég olvadása várhatóan 2-10 centiméterrel fogja növelni a globális tengervízszintet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük