Ijesztő folyamat zajlik az óceánban: hamarosan eltűnhet a ma ismert formája

Eddig még sosem észleltek ilyen mértékű szivacsfehéredést. A jövőben valószínűleg teljesen átalakulnak az óceánok.

GettyImages-1205202179
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szivacsokat a szélsőségesen meleg óceáni hőmérséklet változtatta fehérré. A kutatók először májusban fújtak riadót, amikor Új-Zéland déli partjainál észlelték a kifehéredett tengeri szivacsokat. Vizsgálatuk megállapította, hogy akár több tízmillió szivacs fehéredhetett ki.

- Tudomásunk szerint ez a legnagyobb mértékű szivacsfehéredés, amelyről egyetlen esemény során, különösen a hideg vizekben valaha beszámoltak - idézte James Bell professzort, a Victoria Egyetem tengerökológusát a brit lap.

A tengeri szivacsok a korallokhoz hasonlóan a velük szimbiózisban élő szervezetekre támaszkodnak, amelyek fotoszintetizálnak bennük, táplálékot biztosítanak, és alkalmanként elriasztják a ragadozókat. Bár a fehéredés nem feltétlenül pusztítja el a szivacsokat, de elűzi ezeket az organizmusokat, csökkentve a szivacsok kémiai védekezőképességét és megfosztva őket a tápláléktól. Míg egyes fajok képesek felépülni a súlyos fehéredésből, Bell szerint vannak olyanok, amelyek nem.

Robert Smith, az Otagói Egyetem oceanográfusa szerint Új-Zéland környékén két tengeri hőhullám miatt melegedett rekordhőmérsékletűre az óceán, egyes területeken a normálisnál öt fokkal volt melegebb. - Új-Zéland északi és déli határainál az elmúlt 40 év leghosszabb és legerősebb tengeri hőhullámának lehettünk tanúi, amióta 1981-ben megkezdődtek az óceán hőmérsékletének műholdas mérései - hangsúlyozta a tudós.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Egyes területeken a tengeri hőhullám tavaly szeptemberben kezdődött, és csak most ért véget, 213 napig tartott - idézte fel megjegyezve, hogy ez meglehetősen szokatlan jelenség. Smith szerint nehéz egy-egy hőhullámot az ember okozta éghajlati válságnak tulajdonítani, de az óceánok hőmérséklete világszerte emelkedik.

- Az elmúlt évszázadban a tengeri hőhullámok gyakorisága, időtartama és intenzitása világszerte jelentősen megnőtt - mondta. Az előrejelzések szerint ezek a hőhullámok a jövőben még szélsőségesebbek és hosszabbak lesznek. - Most bepillantást kaphatunk abba, hogy milyenek lesznek az óceánjaink a gyermekeink és az unokáink számára - figyelmeztetett Smith.

Fotók: Getty Images

Ritkán látni ilyen képeket az óceánokról

Gyönyörű és egyben elgondolkoztató képek készültek az óceánok világáról.

Ritkán látni ennyire szép képeket az óceánokról: ezek lettek idén a legjobb fotók

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük