Ilyen volt a szilveszter éjjel 100 évvel ezelőtt: megadták a módját az ünneplésnek

Képes összeállításunkban csokorba szedtük a régi idők szilveszteréjszakáit.

szilveszter-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szilveszter a Gergely-naptár szerint az év utolsó napja. Ilyenkor általában hangos mulatozással, családi és baráti összejövetellel búcsúztatjuk az óévet: éjfélkor robban a színes tűzijáték az égen, folyik a pezsgő, és a virsli sem hiányozhat az ünnepi asztalról.

Évbúcsúztató-évköszöntő ünnepséget már az ókori mezopotámiaiak és egyiptomiak is tartottak, ám egészen 1582-ig, XIII. Gergely pápa naptárreformjáig nem volt elfogadott dátuma a szilveszternek. Bár onnantól kezdve december 31-e lett hivatalosan is az év utolsó napja, a népszokások és maga a mulatozás is sokat változott az évszázadok alatt.

Ilyen volt a szilveszter 100 évvel ezelőtt

Egy évszázaddal ezelőtt Budapesten az óév búcsúztatásának estéje a legfényűzőbb éjszakák egyike volt az egész évben. A békebeli időkben az utcákon hömpölygött a tömeg, a kávéházakat megostromolta a mulatni vágyó középosztály. Megtelt az összes színház, mulató, szálloda és orfeum, ahol a vendégeknek alaposan a zsebükbe kellett nyúlniuk, hogy elfogyaszthassák a gálavacsorájukat. Képes összeállításunkban visszarepülhetsz az időben, hogy betekintést nyerj, milyen volt a szilveszteréjjel 70, 80 vagy 100 esztendővel ezelőtt.

Ezt is szeretjük