18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Ő Szibéria 2500 éve élt hercegnője: bőrén ma is látszik az egyik legrégebbi tetoválás, amit ismerünk

Különleges tetoválásait hihetetlen mértékben megőrizte az idő.

A tetoválás, bár sokak számára mindössze divatos dísze a testnek, legtöbb viselőjének mélyebb jelentéstartalommal bír. Ez a múlt egy meghatározó eseménye, egy nagy fordulópont, szeretett személyekhez fűződő kapcsolat, életfilozófia és számos egyéb dolog lehet.

Tetoválásokat már több ezer éve is készítettek. A múltban a tetoválásnak részint vallásos, részint a családi, törzsi hovatartozást megjelölő, részint azonosító szerepe volt. Egyes népeknél, így a trákoknál, mint azt Hérodotosz írta, az előkelőség jele volt a tetoválás. Bizáncban feljegyzések szerint katonákat jelöltek meg így, Rómában bűnözők, rabok, gladiátorok bőrére került tetoválás.

A legrégebbi ismert emberi tetoválást Ötzin, a jégemberként ismert, ötezer éves, alpoki múmián fedezték fel. Bőrén keresztre, illetve párhuzamos vonalakra emlékeztető rajzokat találtak. Az övénél sokkal gazdagabb, bámulatos tetoválás díszíti annak a múmiának a bőrét, akit Szibéria, illetve Ukok hercegnőjeként emleget az archeológia. Bőre díszítése az egyik legkorábbi, ismert tetoválás, illetve rajta találták a jelenleg ismert legrégebbi, egész kart fedő tetoválást.

A tetovált múmia

A 2500 évesre becsült múmiát a szibériai Ukok-fennsíkon végzett ásatások során találták a talaj permafroszt, azaz örökfagyos rétegében. Az Altáj-hegység hideg hőmérséklete, illetve a nő temetése előtt elvégzett mumifikáló technológia révén a test hihetetlen épségben vészelt át több mint két évezredet.

Feltehetően mellrákban hunyt el a 25 éves nő, aki életében a szibériai nomádokhoz tartozhatott, a Pazryk néphez. Náluk a tetoválás a szakértők szerint a kor, a státusz és a családi hovatartozás megjelölésére szolgált.

A nőt hat lóval és két szintén tetovált katonával temették el, ezért az archeológusok szerint bizonyára előkelő lehetett, vagy, ahogy más feltételezések mondják, gyógyító, szent nő. Bár mindannyiukon találtak rajzokat, ezek elhelyezkedése nem volt azonos, így feltehetőleg jelentőséggel bírhatott, hová kerül a testen a tetoválás.

Részletgazdag tetoválás

A nő vállán egy szarvas griffcsőrrel és bakszarvakkal, karján egy foltos, báránylábú párduc, kézfején egy szarvasfej látható a mai napig. Orosz szakértők szerint a motívumok mitológiai állatábrázolás megnyilvánulásai.

Valószínűleg a feltetovált lények nagy jelentőséggel bírhattak a nő kultúrájában vagy családjában. Ezek a rajzok a legösszetettebb, legrészletesebb tetoválások, melyeket valaha ősi testen találtak. A nő idejében egyébként egészen más technológiával tetováltak, mint ma. Korom és zsír keverékét juttatták be a megszurkált bőrbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Viták a test körül

További érdekesség, hogy a helyiek és az ásatásokat végző intézetek között heves vita bontakozott ki a nő sírjának feltárásáról. A helyiek ugyanis úgy hiszik, a sírban Oochy-Bala, a másvilág ajtajának őrzője feküdt. Szeretnék, ha a test visszakerülhetne eredeti nyughelyére, és nem lenne többé múzeumi körülmények között kiállítva.

Az emberek kérése voltaképpen teljesen jogos, de nem kizárólag feltevésüket tiszteletben tartandó. Sírok feltárásakor óhatatlanul felmerülnek kegyeleti szempontok, és különösen igaz ez akkor, ha a kiemelt testet közszemlére is teszik. A tudomány és az emberség feszül egymásnak ilyenkor. Idővel kiderül, melyik oldal akarata teljesülhet. Tény azonban, hogy a női múmia a 20. század archeológiai feltárásainak egyik legjelentősebb esete.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük