Furcsa szabályok szerint éltek szexuális életet a középkorban: a sok tiltás miatt Európa népessége is lecsökkent

A középkorban a szexualitást is másként közelítették meg az emberek.

cov

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Milyen lehetett a szex a középkorban? Sokan és sokféleképpen képzelik el. Egyesek úgy gondolják, abban az időben elfogadott volt az erőszakosság, mások már-már komikus képet alkotnak róla.

Dr. Katherine Harvey angliai középkorszakértő szerint nem áll rendelkezésünkre sok információ, ám ami van, az éppen elég, hogy megállapítsuk, a korban a szexualitás homlokegyenest különbözött a napjainkétól.

Bűn, vagy sem?

Harvey szerint a szexualitás a legtöbb esetben zárt ajtók mögé szorult a középkorban, ezért amit ma tudunk róla, általában templomi és bírósági feljegyzésekből derült ki. Ha a házaspár válni akart, elmondták, mi a problémájuk egymással, és az iratok szexualitással kapcsolatos részleteket is megőriztek.

A szex kettős megítélésű volt a középkorban. Bár Ádám és Éva bibliai története nyomán bűnös tevékenységgé lett, és az egyházon belül is elvárták, de fel is magasztalták a szüzesség tényét, a házasságon belüli szexet bocsánatos bűnnek tartották. Az emberek pedig természetes, egészséges dolognak gondolták azt, ami fontos szerepet játszik az életben, és amelyről, ahogyan Harvey mondja, bátran lehet beszélni. A középkori orvosok az arany középút meglelését tartották jónak: óvva intettek mindenkit a túl sok együttléttől. Bizonyos rejtélyes haláleseteket a túl sok szexszel magyarázták. Azt állították, az rontotta meg az elhunytak testét és nemi szerveit. Mindeközben az orvosok arra is felhívták a figyelmet, hogy a kevés szex is betegségekhez vezet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Különös szabályok a szexualitásban

James Brundage, középkorszakértő szerint ugyan a házasságon belüli szex bocsánatos bűnnek számított, de csak abban az esetben gondolták annak, amennyiben a szex a lehető legkevesebb élvezetet okozta a férfi és a nő számára, az együttlét gyermeknemzés céljából valósult meg. Ennek ellenére azután sem tiltották a házasok közötti szexuális érintkezést, miután a nő eljutott a menopauzáig, és többé már nem volt fogamzóképes.

Brundage szerint azt is szabályozták, hogy mikor szabad nemi életet élni. A nő havi vérzése során, terhessége alatt, egyházi ünnepekkor, illetve böjt folyamán tilos volt a nemi érintkezés. Miután ez jelentős korlátot jelentett a párok számára, a népességnövekedés megrekedt, sőt Európa népessége csökkenni kezdett, enyhítettek ezeken a szabályokon.

Nemcsak a ki és mikor, de a hogyan kérdését is érintette a középkor szabályozása. Az egyház szemében csak a misszionárius póz volt elfogadható, és csak hagyományos szexet tartották helyénvalónak, melynek során a nemi szervek találkoztak. Egyéb testnyílásokat nem lehetett igénybe venni, hiszen abból nem születhetett gyermek sem, ezáltal bűnös együttlétként tekintettek rá. Az egyház a De secretis mulierum című írásban foglalta össze, hogy a házastársak között miként történhet meg az együttlét. Tanácsuk szerint fontos előjáték. Ahogy Brundage idézi: szükséges az alsó testtájak dédelgetése, és ha a nő már gügyögve beszél, akkor érkezik el a férfi ideje.

Érdekes, hogy a kor egyháza szigorú szabályai ellenére sem volt a prostitúció ellenzője. Noha bizonyos nézőpontból bűnösnek gondolták, úgy vélték, hogy szükség van rá, mert anélkül a vágyak mindent összezavarnának.

Ilyen volt a tél a középkorban

Apró, mozgatható kályhát hordtak maguknál: következő cikkünkből megtudhatod, milyen volt a középkori tél.

Ezt is szeretjük