Lenyűgöző pontossággal festették meg a középkori emberek életét: a Limbourg fivérek hóráskönyve igazi gyöngyszem

A gyönyörű miniatűrök egyenként megállnák a helyüket festményekként is.

cov

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha miniatúrafestészetről beszélünk, akkor a 14-15. századi holland és francia gótika nagy mesterei Herman, Paul és Johan Limbourg, vagyis a Limbourg fivérek voltak. Ők készítették az időszak legszebben illusztrált könyveit.

Gazdagon és aprólékosan képezett hóráskönyvük, a Très Riches Heures du Duc de Berry és az azt megelőző Belles Heures du Duc de Berry igazi gyöngyszemek a kései gótika művészetében. Hóráskönyvek, azaz kalendáriummal egybekötött, kis méretű, személyes használatra készített imakönyvek.

Így lettek mindhárman festők

Nijmegenből származtak, pontos születési idejük ismeretlen. Herman feltehetően 1385-ben, Paul 1387-ben, Johan pedig 1388-ban jött a világra. A családban több művész is volt, apjuk faszobrászként dolgozott, anyai nagybátyjuk pedig festészettel foglalkozott. Bár ritka, hogy három testvér közül mindannyian ugyanabban a művészeti ágban jeleskedjenek, a Limbourg fivérek életútja ehhez a különös együttálláshoz vezetett.

Édesapjuk 1398 táján hunyt el, ekkor a fiúk ötvösinasnak szegődtek, és nagybátyjukhoz, a festő Johan Maelwaelhez kerültek, aki a francia és burgundi udvarok legnépszerűbb, legfontosabb alkotója volt. Művészetével tagadhatatlanul hatást gyakorolhatott a fivérekre. Miután a fiúknak remek volt a kézügyessége, és remekül tudtak festeni, egyértelművé vált, hogy a három testvér ebben a művészeti ágban fog alkotni, és a siker nem is váratott sokat magára.

A hóráskönyvek illusztrációi

1402-ben II. Fülöp burgundi herceg megbízta Johant és Pault, hogy négy év alatt készítsék el egy biblia - valószínűleg a Bible Moralisée - illusztrálását. Miután Fülöp 1404-ben meghalt, ő már nem érhette meg a munka befejezését.

1405-ben a fivérek II. Fülöp bátyjának, Jánosnak, Berry hercegének kezdtek dolgozni, aki rajongott a művészetért, a könyvekért, és hatalmas műgyűjteménnyel rendelkezett. A fivérek hozzáfértek ezekhez a forrásokhoz, így feltételezhetően sok tudást magukba szívtak innen. Ezek mellett hatott rájuk a flamand és olasz művészet is, de stílusuk java Franciaországban, Párizsban forrt ki, ugyanis itt megismerték az internacionális gótika jegyeit, amit csodásan alkalmaztak miniatúráikon. A hölgyek S alakú tartása, a ruháik anyagának látványos redőzése, a gazdag széldíszítés mind megjelentek a hóráskönyvek illusztrációiban.

János hercegtől az első megbízatásuk egy hóráskönyv, a Belles Heures du Duc de Berry illusztrálása volt, mellyel 1409-re végeztek. Ezt ma New Yorkban, a Metropolitan Művészeti Múzeumban őrzik.

A herceg rendkívül meg volt elégedve a munkával, ezért egy újabb, nagyobb lélegzetvételű megbízást adott nekik: a Très Riches Heures du Duc de Berry miniatúráit készíttette el velük, mely még csodálatosabb lett az előző alkotásuknál. A Belles Heures du Duc de Berry voltaképpen ennek az előhangja volt a művészetükben.

Bár a testvérek életéről nem sok információ maradt fenn, annyit tudni, hogy Paul ebben az időben a herceg jó barátja lett, és személyi tanácsadójaként, illetve kamarásként kapott munkát az udvarban. Ezzel együtt egy hatalmas burgundiai házat is kapott, melybe feleségével, az akkor még csak 12 éves Gillette la Merciére-rel költöztek be, noha a lány szülei nem adták áldásukat a frigyükre. Gyermekeik nem születtek.

A fivéreket 1416-ban, kevesebb mint 30 esztendős korukban érte a halál, feltehetőleg pestisfertőzés következtében. Hagyatékukat, a csodálatosan illusztrált Très Riches Heures du Duc de Berry című hóráskönyvet azonban széles körben a késő középkori könyvvilág csúcspontjaként és a világ valószínűleg legértékesebb könyveként tartják számon. A könyvet egyébként a Musée Condéban, Chantillyben, Franciaországban őrzik.

Képeken a második hóráskönyv

A Très Riches Heures du Duc de Berry, miután nemcsak imakönyv, de kalendárium is volt, sorra veszi a 12 hónapot, melyeket díszes illusztrációkkal kíséri végig. Nézegesd meg a hóráskönyv gyönyörű illusztrációit, néhány további érdekesség kíséretében!

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük