Restaurálták a Vermeer-képet: mindenki megdöbbent, amikor előtűnt egy addig láthatatlan alak

A Vermeer-képen felfedezett alakról évszázadokon át senki sem tudott.

paletta

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1657 táján Johannes Vermeer (1632-1675), holland barokk festő elkészítette a Levelet olvasó nő című képét. A mesteri fény-árnyék hatásokkal, lenyűgözően valóságos anyagokkal és részletgazdag elemekkel tarkított mű 1742-ben Drezdába került, a Gemäldegalerie Alte Meister múzeumba, ahol a kép az állandó kiállítás része lett.

Mint az lenni szokott, a műalkotást nem csupán falra függeszteni, de tanulmányozni is szerették volna, ezért 1979-ben röntgenvizsgálatnak vetették alá a festményt. Megdöbbenve tapasztalták, hogy a nő nem az egyetlen alak a képen.

Cupido a jobb felső sarokban

Vermeer művészetében gyakori, visszatérő megoldás a kép a képben, azaz hogy a művész a vásznon megörökített belterek falán függő festményeket is megjelenítette a festményein. A röntgen segítségével a Levelet olvasó nő jobb felső sarkában egy ilyen műbe foglalt alkotás vált láthatóvá, ami Cupidót ábrázolja.

Ebben az időben azonban még nem tudták megállapítani, hogy a második alakot Vermeer festette-e, és vajon ő döntött-e úgy, hogy inkább eltünteti, vagy később festették át a vászonnak ezt a területét. A röntgenfelvétel egyébként azt is megmutatta, hogy a festményen az elkészültekor a jobbra látható függöny sem volt rajta.

A technika fejlődésének hála, egyre több lehetőség nyílt meg a műelemzők előtt. A későbbiekben is megvizsgálták a képet, és az előtűnt Cupido alakját összevetették három másik Vermeer-kép Cupidójával. A szakértők arra jutottak, hogy ez a figura is az ő keze munkája. Mindeközben azt is megállapították, hogy az alakot elfedő festékréteget nem a festő húzta a vászonra, mivel az jóval a halála után, a 18. században került a képre. Megszületett az elhatározás, hogy Cupidót kiszabadítják, ám a munkálatok sokáig várattak magukra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Restaurálták

Hosszú idő telt el azóta, hogy kiderült, Cupido a mintegy egy milliméteres vastagságú festékréteg alatt bujkál, de most végre sor kerülhetett az alak előcsalogatására. A kép restaurálása során óvatosan eltávolították a fedőréteget, és a figura fizikai valójában is előtűnt.

A műelemzők úgy gondolják, hogy Vermeer nem véletlenül festhette Cupidót a levelet olvasó nő fölé. Feltételezésük szerint a festő így akarta jelezni, hogy a nő egy szerelmes levelet olvas.

Üzenet Michelangelótól

A művészzseni különleges üzenetet bújtatott el a Sixtus-kápolna freskójában: korábbi cikkünkben erről olvashatsz.

Ezt is szeretjük