Tíz éven belül robotokkal szexelhetünk: veszélyesebb lesz, mint hinnénk

Olyan sötét oldalt tártak fel a tudósok, mint a szexuális erőszak és pedofília.

robot
beauty and style
Top olvasott cikkek

Körülbelül egy évtized múlva általános lesz a szexrobotok használata a kibertechnológiával foglalkozó kutatók szerint. Az egyre kifinomultabb technikával készített androidok óriási társadalmi és szociális változásokat hoznak majd, amelyek nem egyértelműen pozitívak.

Akik támogatják a különböző célokra specializálódott robotok létrejöttét, azok arra hivatkoznak, hogy a magányos vagy a közösségi kapcsolatokra képtelen embereknek óriási segítség lesz a művi társ. Tudósok azonban egyre inkább hangoztatják a jelenség árnyoldalait is.

A szexrobotokkal kapcsolatos etikai kérdések

Társadalomkutatók az ilyen jellegű, egyoldalú, ember-robot közötti kapcsolatok erkölcsi kérdéseit feszegetik. Dr. Noel Sharkey mesterséges intelligenciával és robotikával foglalkozik a Sheffield Egyetemen. Dr. Aimee van Wynsberghe, a Delft Műszaki Egyetemen adjunktusa az etika és a technológia viszonyát vizsgálja. A két tudós nyugtalanító jövőt vetített előre a szexrobotok sötét oldalával kapcsolatban, és aggályaikról nyilatkozatokat is adnak ki.

Fennáll a kihasználás lehetősége

Nagyon kényes kérdés, hogy a mesterséges intelligenciával és hamarosan önálló tudattal rendelkező androidokat etikailag mennyire lehetséges emberszámba venni. Amennyiben ez nem lesz konkrétan behatárolva jogilag, fennáll a veszélye a nemi erőszak és pedofília korlátlan elterjedésének. Ha nincs szigorú szabályozás, a szakértők szerint lehetetlen megakadályozni, hogy pedofil hajlamú emberek gyerek szexrobotokon éljék ki perverz és szadista vágyaikat.

Már ma is lehet őket használni

Jelenleg a világon öt nagy cég foglalkozik szexrobotok gyártásával. Az első de luxe modellek ára 4 ezer és 12 ezer font, vagyis több millió forint körül mozog. Ma még science fiction jellegű kijelentésnek tűnik az, hogy 50 év múlva a robotok képesek lesznek spontán mozogni és beszélni, mint egy ember.

Humanoid mimikával rendelkeznek majd, és szinte teljes értékű, emberszerű partnerekké válnak. Ilyen rohamos fejlődéssel nemcsak az erőszaktól, de a társadalmi elszigetelődéstől is méltán lehet tartani: sokan vágynak majd egy problémamentes, mindenre képes és mindenre kész androidra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Aktuálisan aggasztó az a jelenség, hogy Japánban már most is elérhetőek kiskereskedelmi forgalomban olyan személyre szabott szexrobot babák, amelyek a megrendelő igénye szerint a megfelelő tulajdonsággal vannak ellátva.

Ezt is szeretjük