5 dolog, ami elárulja a pasinak, hogy odavagy érte

Szeretetnyelv

Hogyan mutasd ki a barátod felé az érzelmeidet? Ismerd fel a srác szeretetnyelvét!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki másképpen mutatja ki, ha szeret valakit, és más jelekből érzi, ha őt szeretik. Vannak azonban olyan kategóriák, amikbe besorolhatók a legjellemzőbb módok, nagyjából mindenkit lefedve. Ezek pedig a szeretetnyelv kategóriái.

A fogalmat Gary Chapman amerikai író és párkapcsolati szakértő hozta létre több mint 20 évvel ezelőtt, és a rendszer feladata, hogy a párok észrevegyék, milyen módon mutathatják ki egymásnak az érzelmeiket. Nézd meg, mi a szeretetnyelv öt kategóriája, és ismerd fel, a te pasid melyiket beszéli!

Elismerő szavak

A hivatalos meghatározás szerint, ha a pasi a szeretetnyelve az elismerő szavak, úgy érzi, hogy a társától érkező, magától értetődő dicséret mindennél többet jelent számára. A szavak tehát az ő esetében többet érnek a cselekedeteknél.

Ha úgy veszed észre, hogy a barátoddal madarat lehet fogatni minden egyes alkalommal, amikor becézed, megdicséred őt, illetve a pozitív tulajdonságairól beszélsz, ő ebbe a kategóriába tartozik. Igyekezz minél többször hangsúlyozni, mennyire szereted, és ne légy rest szavakba önteni azt is, hogy miért.

Minőségi idő

Ha a pasi a rá irányuló figyelem hatására érzi szeretve magát, az ő legfőbb szeretetnyelve a minőségi idő. Ez a közösen eltöltött idő a kapcsolat szempontjából tartalmas programokat jelenti: lehet akár egy beszélgetés, egy közös vacsora, kirándulás is, a hangsúly az osztatlan figyelmen van.

A srác fontosnak tartja, hogy odategye magát a kapcsolatban, és a másiktól is ezt várja el. Számára a leghasznosabb kapcsolatépítő tevékenység az, ha minél jobban megismeritek egymást, erre pedig rá kell szánni az időt és energiát.

Ajándékozás

Ha a barátod kiemelten fontosnak tartja az ajándékozást, úgy gondolja, mindenképpen meg kell mutatnotok egymásnak egy megfogható, látható dologgal, mennyire szeretitek a másikat.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy anyagias lenne: bármilyen apróságot értékel, akkor is, ha az egy fillérbe sem került. Sőt, a saját készítésű dolgokat még többre tartja, mint a boltban vásárolt holmit, hiszen így látja, hogy a másik időt szánt arra, hogy neki örömet szerezzen.

Szívességek

Az, akinek a szívességek a szeretetnyelve, abból érzi, hogy szeretve van, hogy a párja fáradozik érte. A lényeg nem azon van, hogy kiszolgálják, hanem azon, hogy a másik foglalkozzon vele, időt, előkészületeket nem sajnálva. Ezek olyan apró dolgok, mint a hátmasszírozás és kisebb feladatok átvállalása, például a rendrakás vagy a vásárlás.

Testi érintés

Ha a pasinak többet jelent egy arcsimogatás, egy puszi vagy egy ölelés, mint a kimondott szavak, ő inkább fizikai úton mutatja ki az érzelmeit, és a másiktól is így érzi legjobban. A csók, az érintés sokkal fontosabb számára, mint ha megpróbálod szavakba önteni, amit érzel. Szereti érezni, hogy ott vagy vele, és elérhető vagy számára.

Infók: wikipedia.org

Ezt is szeretjük