Így néznek ki a szénbányászok munka közben: az egész testük a fekete koromtól ragad
A szénbányászok munka közben a fejük búbjától a lábuk hegyééig koromfeketék lesznek.

nyitókép bánya
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szénbányászát során könnyen hasznosítható energia nyerhető, így már az 1880-as években elterjedt, jelenleg több mint 7 millióan keresik vele kenyerüket.

Ugyan az évszázadok alatt már több új biztonsági reformot, gépet is bevezettek, ahogy régen, még most is az egyik legveszélyesebb szakma, és nem csak az esetleges bányaomlások miatt.

A szénbányászok élete

Elmondások szerint minden bányásznak különböző szerencsehozó szokása van, megcsókolják feleségük, kislányuk arcképét munkába menet előtt, vagy mindig bal lábbal indulnak el. De egy közös: a legtöbb bányász soha nem köszön jó reggelttel, mivel úgy tartják, az balszerencsét hozhat. Helyette sok helyen azt mondják: Isten áldjon!

Sokan ismerik a bányamadarat, azaz a kanárit, aki 100 éven át a gyilkos gázszivárgásra figyelmeztette a mélyben dolgozókat. Ma már a kis állatok helyett speciális mérőeszközökkel ereszkednek le, amikkel pontosan megállapítható a levegő összetétele. Azonban a poros levegőt belélegezve a tüdőbe kerülnek apró szénmolekulák, amitől idővel úgynevezett fekete tüdő, pneumokoniózis alakulhat ki. A bányászok 7-12 órán keresztül dogoznak a mélyben, ahol összesen 2 órát is igénybe vehet az, hogy egyáltalán az ásatás helyére érkezzenek. Az ásón, fúrón és egyéb kőfejtéshez használt eszközökön kívül a bányászsisak és lámpa tartozik alapfelszereltségükhöz, némely helyeken porszűrő maszkot is viselnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük