A katasztrófavédelem figyelmeztet: nyáron is fennáll a szén-monoxid-mérgezés veszélye
A szén-monoxid-mérgezés nem csak a fűtési szezonban fenyeget.

GettyImages-1141755120
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyílt égésterű vízmelegítők működtetése miatt a fűtési szezon elmúltával, nyáron is fennáll a szén-monoxid-mérgezés veszélye - figyelmeztet közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az OKF annak apropóján közölte ezt, hogy országszerte csak csütörtökön kilenc szén-monoxiddal kapcsolatos riasztást kaptak a tűzoltók, az év eddigi szakaszában pedig már 50 alkalommal kellett tragédia megakadályozása érdekében beavatkozniuk.

Felhívták a figyelmet arra, hogy minden olyan vízmelegítő veszélyforrást jelent, amelyik nyílt lánggal működik, és nem biztosított környezetében a megfelelő levegő-utánpótlás. Ezért nem szabad például a fürdőszobák, konyhák felújítása, átalakítása, a nyílászárók cserélése során megszüntetni a szellőzőnyílásokat. Ha nincsenek légbevezetők, a nyílt lánggal működő vízmelegítő elhasználja a helyiség levegőjét, és mérgező szén-monoxid fejlődik, ami már nagyon kis koncentrációban is halált okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mérgezés évről évre tíz-tizenöt áldozatot szed, ezért a szellőzés biztosításán túl fontos a vízmelegítők rendszeres, évenkénti, szakszerű ellenőrzése is - tartalmazza a közlemény.

Fotók: Getty Images

7 tárgy, ami robbanást okozhat a lakásban

Ha nem vagy elég elővigyázatos, könnyen megtörténhet a baj.

Ezt is szeretjük