30 éves kor felett nem változik a személyiség? A pszichológus véleménye

Dr. Christian Jarrett tanácsai következnek.

no-gondolkozik-kavezo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kamaszt már nemigen lehet nevelni, és sokak tapasztalata, hogy bizonyos kor felett vajmi kevés esély van a személyiség változására.

A személyiséget meghatározza többek között a gondolkodásmód, viselkedés, általános érzelmi állapot, melyeken középkorúként, vagy időskorban már nehezen lehet változtatni. De nem lehetetlen. Különösen, ha nem mások, hanem önmagunk gondolkodásmódján szeretnénk változtatni.

30 éves kor felett is változhatsz

Az emberek személyisége közti különbségek mintegy 30-50%-a a szülőktől örökölt genetikai különbségekből adódik - állítja dr. Christian Jarrett pszichológus. Bár ez a szám magasnak tűnik, még rengeteg teret hagy az olyan életünk során szerzett tapasztalatoknak, mint a szülőkkel való viszony, a házasság, válás vagy a gyász. Bár sokáig az szakemberek is hitték, hogy a személyiség harmincéves kor felett nem változik, a longitudinális vizsgálatok azt mutatták, hogy a személyiségjegyek egy életen át alakulnak. Tény, hogy a legtöbben idősebb korukra hajlamosak a megszokott életmód és a napi rutin adta kerékvágásában haladni, ám saját elhatározásból a személyiségvonások változtathatók.

Szeretnél extrovertáltabb lenni?

Dr. Christian Jarrett szerint például egy introvertált ember is képes extrovertáltabbá válni, amennyiben ennek a változásnak megfelelő célja van. Ha például fejlődő vállalkozásának hálózatépítése megkívánja ezt, nagyobb eséllyel sikerülhet, mint ha pusztán azért vágyik a változásra, mert úgy érzi, a külvilág számára kívánatos lenne.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy másik aranyszabály, mely a változáshoz szükséges: a "ha-akkor" tervek megvalósítása. Például: "Ha a vonaton ülök egy idegen mellett, megpróbálok beszélgetést kezdeményezni vele.” Ezenkívül kulcsfontosságú, hogy a szociális helyzetekben jelentkező szorongását izgalomként értékelje újra. Természetesen eleinte mindez kihívás lesz, de az első sikereket követően egyre könnyebbé válik a változás.

Reggeli jóga

A következő gyakorlatsort végezd ébredés után. Az első három póz nyugalmat és boldogságérzetet teremthet benned. A továbbiak a pozitív napkezdést segíthetik, energikussá és optimistábbá tehetnek. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük