Az igazi Drakula rémtettei után nyomozhatsz: izgalmas játékra hív a nemzeti könyvtár
Nyomozva ismerheted meg az Országos Széchényi Könyvtár különleges ereklyéit.

nagyito
beauty and style
Top olvasott cikkek

Játékos nyomozás során ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők az Országos Széchényi Könyvtár egy-egy értékes kincsét, muzeális könyvtári dokumentumát a következő hetekben. A Szent György napjától, április 24-től pünkösdvasárnapig, május 31-ig tartó időszakban heti két alkalommal rövid és színes írásokkal jelentkezik az OSZK különgyűjteményeinek felfedezéseiről az intézmény blogoldalán Farkas Gábor Farkas.

A nemzeti könyvtár művelődéstörténész munkatársa, a Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartását készítő iroda vezetője minden egyes kincsről szóló írásához kérdések is tartoznak, és az érdeklődők nyomozás útján deríthetik fel régi szöveges emlékeink sokáig homályba burkolódzó titkait.

A történetek egymással való – sok esetben bonyolult és az olvasó kutatására váró – összefüggése nem a véletlen műve. Ehhez adnak majd támpontokat a szövegbe ágyazott kapcsolatok, linkek formájában.

Drakula tetteivel indul a játék

A mai, Szent György-napi bejegyzésből Drakula vajda valóságos tetteiről értesülhetnek az olvasók. Az Országos Széchényi Könyvtár őrzi az eredeti Drakula rémtetteiről szóló első európai nyomtatvány egyetlen ismert példányát, amely az alapító, gróf Széchényi Ferenc könyvtárából származik. Arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy miként kapcsolódik a leghíresebb vámpír a sárkányokhoz.

A heti játékot és az azzal járó könyvjutalmat az nyeri meg, aki az első helyes megfejtést küldi be. A helyes választ és a nyertes nevét közzéteszik a következő héten az OSZK Facebook-oldalán. A kérdésekre kizárólag elektronikus levélben várják a választ a farkas.gabor@oszk.hu e-mail-címre. A könyvnyereményt postán juttatják el a nyerteshez.

Most leérettségiznél töriből?

Az írásbeli érettségik közeledtével egy magyar történelemkvízzel készültünk. Vajon emlékszel, miről szólt az Aranybulla, mikor egyesítették Pest-Budát és Óbudát, vagy hogy hol található a Feszty-körkép?

Ezt is szeretjük