Emlékszel a Szabó családra? Ma 62 éve indult az ország legnépszerűbb rádiójátéka
A Kossuth rádió népszerű sorozatát 48 éven át sugározták.

szabo-csalad-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Szabó család című rádiós hangjátéksorozatot csupán néhány részesre tervezték 1959. június 30-i indulásakor, végül 48 évig játszotta a Kossuth rádió. Az utolsó részt 2007. május 21-én sugározták.

Nem lehetett titkolni, hogy politikai célokat szolgált, ám ezzel együtt a sorozat a ’60-as években - még a televízió térhódítását megelőzően - igazán népszerűvé vált.

A Szabó család csaknem fél évszázada

Külön sajátossága volt, hogy a szereposztást hosszú ideig nem hozták nyilvánosságra, sok hallgató hitte, hogy Szabóék valóban egy létező család. Így a hallgatók könnyebben azonosultak szereplőkkel, illetve a rádiós hangjáték során felmerülő problémákkal. Csak a századik adást követően mutatták be a családtagokat játszó színészeket.

A hangjátéksorozat egyik gyakori kritikája volt, hogy csak a valóság felszínét kapirgálja, nem mélyed el semmiben, nem célja dolgok lényegének megértése. Az angyalföldi Szabó család életéről szóló történetet - mely lényegében a kor átlagemberének mindennapjait, örömeit, konfliktusait mutatta be - minden kedden sugározták harminc percben. A sorozat szereplőinek kiválasztásakor fontos szempont volt a jól felismerhető, karakteres orgánum - hogy az egyes szereplőket könnyen meg lehessen különböztetni egymástól. A következőkben a forgatások során készült fotókkal emlékezünk Magyarország talán leghosszabban sugárzott sorozatára.

Ezt is szeretjük