Zenthe Ferenc fia le sem tagadhatná híres édesapját – Ennyire hasonlít a színészlegendára

A Zenthe Ferenc Emlékév fővédnöke a színészlegenda egyetlen gyermeke, aki édesapja nevét viseli.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Száz éve, 1920. április 24-én született Zenthe Ferenc. A Szomszédok Taki bácsija, A Tenkes kapitánya és a Szabó család legendás szereplője több mint száz filmes és televíziós alkotásban, rengeteg színházi darabban nyűgözte le a közönséget.

Egyetlen gyermeke, az ifjabb Zenthe Ferenc, aki külsőre is nagyon hasonlít a színészre, örül annak, hogy édesapjáról országszerte megemlékeznek. Ő a Zenthe Ferenc Emlékév fővédnöke. "Édesapámat nagyon sokan szerették, és ő is ugyanígy tudott szeretni. Úgy érzem, a mai világban ez a szeretethiány előbb-utóbb rendeződik. Legyen ez az év, ez az alkalom jó lehetőség, hogy ez eszünkbe is jusson – mondta még januárban a Salgótarjáni Városi Televízióban.  

Zenthe Ferenc fia

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház is Zenthe-emlékévet indított, köztük online emlékezést a színház Facebook-oldalán és a honlapjukon. Az ország tortája címet 2015-ben és 2016-ben is elnyert salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda a színészlegendáról elnevezett tortát is készített, a mákos-szilvás Zenthe tortát januárban mutatták be.

Ifjabb Zenthe Ferenc a Story magazinnak azt mesélte, az édesapja szelíd szülő volt, soha nem terelgette, irányította, nem magyarázott, hanem beszélgetett vele. A veszekedés is kimaradt az apa-fia kapcsolatukból.

- Amikor a szemtelenségem már szinte az elviselhetetlenség határát súrolta, nagyon leteremtett, mondott öt hangos mondatot, és csak meredt rám. Ilyenkor tudtam, hogy el kell gondolkodnom – mondta a hetilapnak.

A színészlegenda édesapja bányamérnök volt, és szerette volna, ha fia elvégzi a pesti közgazdasági egyetemet, de Zenthe Ferenc inkább a színiakadémián folytatta tanulmányait. Az unoka viszont a közgazdász pályát választotta, pedig a gyerekszínészetet is kipróbálta.

- Hatéves koromtól elég sok darabban szerepeltem a Katonában, a Nemzetiben. Életem első gázsiját még a régi Nemzetiben vettem fel. Nyolcéves lehettem. Gimnazista koromban jöttek a szinkronok, aztán döntenem kellett, hogy mi legyek. Az Apáczayba jártam gimnáziumba, és elég jól tanultam. Úgy döntöttem, mérnök leszek. (…) Bejártam kétszer a világot, van mérnöki és közgazdász diplomám, beszélek négy nyelven, nincs hiányérzetem – árulta el ifjabb Zenthe Ferenc a Borsnak

A cikk az ajánló után folytatódik

Apa és fia gyakran vitorláztak a Balatonnál. A fiatalabbik Zenthe Bujtor István hajóját vezethette először, aki gyakran megfordult a családnál. Ő vitte el a Kékszalagra a huszonéves fiatalembert, aki ekkor rákapott a versenyzés ízére is.

- Akkor elkezdtem versenyezni, abban a klubban, ahol István, és ez a mai napig tart. Vittem magammal az Öreget egészen addig, amíg bírta. Kétszeres magyar bajnokok vagyunk. Egyszer kiszólították, hogy Ferenc, vedd át te, mint a mezőny legöregebb versenyzője. Nagyon büszke volt.

zenthe-ferenc-fia
Fotó: YouTube/Salgótarjáni Városi Televízió

Az ifjabb Zenthe Ferenc arról is beszélt, hogy édesapja 80 fölött is dolgozott, csak az utolsó több mint egy év akadályozta ebben, amikor az agytumor miatt fokozatosan romlott az állapota.

- Ugyanúgy csinálta a Szabó családot, járt színházba, szinkronba, ment, ha hívták. A visszavonultság talán a betegsége időszakára vonatkozik. Másfél év a diagnózistól a végéig. Akkor valóban semmit nem csinált már.

Zenthe Ferenc fiatalon

Zenthe Ferencre sokan a Szomszédok Taki bácsijaként emlékeznek, pedig a telenovella előtt is már számtalan filmben és sorozatban szerepelt. 1954-ben a 2x2 néha 5 című filmmel robbant be, amit olyan alkotások követtek, mint a Kölyök, a Fapados szerelem, A Tenkes kapitánya, a Princ, a katona, a Tüskevár és a Bors című sorozatok, A beszélő köntös vagy az 1983-ban készült és Oscar-díjra is jelölt Jób lázadása.

Ezt is szeretjük