Óvatosan bolygasd a kertet tavasszal: lehet, hogy váratlan vendéged akadt
A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME.

GettyImages-1317145904
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, röviden MME.

Mint közleményükben olvasható, az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

A sünök védelme érdekében azt ajánlják, hogy ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün. Különösen óvatosnak kell lenni a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.

Ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket, és kezdjük nevelgetni őket, ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A természetvédők szerint a gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább addig - négy-öt hetet - várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Ha nincs lehetőség a munkálatok halasztására, érdemes alternatív búvóhelyet kialakítani a közelben vagy mesterséges "süngarázst" beszerezni, amelybe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető. A sünök védelméről további információ olvasható ezen a linken.

Fotók: Getty Images

Van valami irtó cuki a süniken, amit csak most fedeztek fel az internetezők

Ezek a kis pufók tüskelabdák alvás közben olyan oldalukat mutatják meg, amit eddig nem is láttunk.

Ezt is szeretjük