Rágás közben fáj a füled? - Ezek a tünetek jelzik, hogy fertőzést kaptál a standon
Mesterséges strandok és élővizek is veszélyt jelentenek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismét itt a vakáció, a nyaralás és a megérdemelt lazítások ideje. Ha a szabadidődet víz közelében szeretnéd tölteni, nem árt, ha tisztában vagy vele, hogyan kerülheted el azokat a betegségeket, melyek tönkretehetik az iskolamentes napjaidat.

Az egysejtűektől a gombákon át a Salmonelláig és nemi betegségekig sokféle veszély leselkedik rád a vízben.

Gombák, baktériumok

Nőként fokozottan ki vagy téve a gombák és baktériumok okozta fertőzéseknek. A betegséget okozhatja a Trichomans vaginalis nevű egysejtű vagy a Candida albicans nevezetű gomba. Ezeknek a kórokozóknak a közreműködésével húgyúti vagy hüvelyfertőzést is elkaphatsz.

Normális esetben a nagyszámú Laktobacillus védelmet nyújt a hüvelygomba kialakulása ellen. Ezek a bacilusok gondoskodnak a hüvely savas pH-járól. Ha mégis elkaptad, fontos, hogy időben felismerd a tüneteket: viszketés, égő érzés, folyás.

Ha nálad jelentkeztek a felsorolt szimptómák, keresd meg az orvosodat, hogy minél korábbi fázisban kezelni tudjátok a betegséget. Minél tovább vársz, annál nehezebben, fájdalmasabban fog menni.

Salmonella és Campylobacter baktériumok az élővízben

Ha tó- vagy folyóparton strandolsz, számolnod kell vele, hogy az átutazó madarak miatt a vízben elszaporodhatnak a Salmonella és a Campylobacter baktériumok.

Ugyanakkor az is igaz, hogy, mivel az élővizek hőmérséklete alacsonyabb, ezért ez nem annyira kedvező környezet a baktériumok elszaporodására.

Vigyázz a füledre!

Fürdőzés esetén gyakran kerül víz a fülbe, ami a külső hallójáratok gyulladásához vezethet. A víz ugyanis fellazítja a hallójáraton lévő vékony bőrt, így behatolnak az ott élő baktériumok. Ha rágás közben fáj a füled, nyomást vagy kellemetlen viszketést érzel, és még fülfolyásod is van, akkor ezek a biztos jelek arra vonatkozóan, hogy gyulladásod van.

Az úszósapkák nem biztosítanak 100%-os védelmet. Kezeltesd a füled a gyógyszertárakban kapható speciális szerekkel, de, ha néhány napon belül nem észlelsz jelentős javulást, keresd fel az orvosodat, aki valószínűleg antibiotikumkúrát javasol - az elhanyagolt fülgyulladás visszafordíthatatlan halláskárosodást is okozhat.

Hogyan előzheted meg a kórokozók támadását?

Fontos, hogy a strandon mindig fokozottan ügyelj a higiéniára. Mindig tusolj le, mielőtt a vízbe mennél, és akkor is, ha kiszállsz a medencéből. Ha teheted, inkább a hideg vizes medencéket részesítsd előnyben, mivel ott kevésbé élénkek a baktériumok. 

A megmártózás előtt feltétlenül lépj bele a lábmosóba, és legalább egy percet állj a hideg vízben. Használj strandpapucsot, legalább két törölközőt vigyél magaddal, egyet a strandoláshoz, egyet pedig ahhoz, mikor tusolsz hazajövetel előtt. Úszás mellé pedig szerezz be egy megbízható, lehetőleg gumi úszósapkát. Ha kifekszel napozni, cseréld le a fürdőruhaalsódat - a nedves ruhadarab kedvező környezetet teremt a gombáknak.

Indulhat a Ferrari kaland a Shellnél!

Válassza minőségi üzemanyagainkat, gyűjtse a Kuponokat, és hajtson rá a rollerekre!

Promóciónkban 3 Ferrari rollert kínálunk a család minden tagjának: felnőtt, gyerek és freestyle. Ha összegyűjtött 4 db Promóciós Kódot, a Webshopból megvásárolhatja a kiszemelt Ferrari rollert ingyenes magyarországi kiszállítással.

A tájékoztatás nem teljes körű. További részletek: shell.hu

Promóció

Az intim mosakodógélek segítenek helyreállítani a hüvelyflórádat, így az felkészül a fokozott igénybevételre, és nagyobb eséllyel veri vissza a támadásokat.

Figyelsz a strandhigiéniára?

Ezt is szeretjük