Most 140 milliárddal segíti a kezdő vállalatokat a kormány

A cél, hogy Magyarország startup központ legyen

Íme, a program részletei.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány 140 milliárd forinttal segíti a startup cégek fejlődését a strukturális és kohéziós alapból, valamint hazai társfinanszírozással.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Cséfalvay Zoltán sajtótájékoztatón mondta el, hogy az összeg egy része, 110 milliárd forint pénzügyi eszközök révén jut majd el a cégekhez.

Miből valósul meg?

A támogatás előnye többek között az, hogy az európai uniós forrás miatt rendkívül stabil alapokra lehet számítani. Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarországon a kockázati tőkebefektetések aránya világviszonylatban is magas, Európában GDP-arányosan az első helyen áll az ország ezen a területen, és világviszonylatban is ott van az első tízben. A kockázati tőkebefektetések 2010 óta bővülnek a Jeremie programnak köszönhetően.

A kormány terve alapvetően az, hogy 2020-ra Magyarország Kelet-Közép-Európa startup központjává váljon. Ehhez adóügyi könnyítéseket is bevezetnének mind az érintett innovatív kiscégek, mind a befektetők számára. A következő hatéves időszakban az uniós források 60%-át gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány, a klasszikus kutatási és fejlesztési tevékenységre 800 milliárd forintot szánnak.

A források 10%-át pénzügyi eszközökön keresztül helyezik ki, ami a régióban a legmagasabb arányt mutatja. Az állam ugyanakkor nem kívánja átvenni a startupok erősítését a piactól, hanem az organikus fejlődésre szeretné azokat ösztönözni. A kockázati tőkecégeknek viszont változásra, technológiai befektetői hozzáállásra, az induló cégeknek pedig mentorálásra, támogatásra és hatékony tanácsadásra lenne szüksége. Hasonlóan fontos a tőketársaságok átláthatósága.

Vitézynek engedélyt kellett kérnie a nyilvános szerepléshez

Nézegess képeket!

Elolvasom

Startup cégek

A legnagyobb változás Magyarországon 2010 óta figyelhető meg a Jeremie programnak köszönhetően, ami az Európai Bizottság által az Európai Beruházási Alappal közösen létrehozott kezdeményezés. A program olyan pénzügyi tervezési eszközök felhasználását ösztönzi, amelyek javítják a kis- és középvállalkozások finanszírozási forrásokhoz való hozzáférését a strukturális alapok tevékenységein keresztül.

A startup cégek újonnan alapított, innovatív vállalkozásokat jelentenek. Olyan cégek, amelyeknek van magas növekedési potenciállal rendelkező ötlete, nem csak a helyi piacra koncentrálnak, valamint gyorsan növekednek. Minden startup kisvállalkozásnak minősül, de nem minden kisvállalkozás minősül startupnak. Startup cégek például a Google vagy a Facebook is.

A startupokkal kapcsolatban az első elvárás, hogy állandóan megújuljanak, tehát egy sarki zöldségesbolt alapvetően nem nevezhető startupnak, csak akkor, ha például online platformon árusítja a termékeit, vagy egyedi bónuszrendszert alakít ki. A cégnek három-öt év alatt komoly sikereket kell elérnie, törekednie kell a nemzetközi értékesítésre.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Elvárás továbbá, hogy olyan eszközökkel dolgozzon, amelyek lehetővé teszik a gyors növekedést, valamint a közösségi platformokon való aktív megjelenés.

Kép forrása: MTI/Földi Imre

Ezt is szeretjük