Sors kontra szabad akarat - Melyik irányít a kettő közül?

Elárulták az olvasók

Érdekes nézőpontokat szembesítünk cikkünkben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Érdekes nézőpontokat szembesítünk cikkünkben.

Kétféle ember létezik: az egyik, aki azt gondolja, mindenki a maga sorsának a kovácsa, így azt, hogy mi és hogyan történik vele a jövőben, ő maga határozza meg a jelenbéli cselekedeteivel. A többi ember pedig úgy hiszi, bármit is tesz, a sorsa meg van írva, így nem tudja elkerülni azokat a dolgokat, amik várnak rá.

Hogy merre visz az út, és miért, arról nektek is érdekes meglátásaitok vannak, éppen ezért úgy határoztunk, egy cikkben szembesítjük a két oldal képviselőit, akik a Femina fórumon foglaltak állást a kérdésben: a sors vagy a szabad akarat a döntő?

Vagyis az, ami az emberrel történik, akaratlagos tetteiből fakadó véletlen következmények sora, vagy abban a bizonyos nagy könyvben megírt élettörténet újabb szála?

Akik a sors mellett szavaznak

Zszsa nevű fórumozónk hosszasan érvelt a sors mellett:

- Az én véleményem is az, hogy véletlenek nincsenek. Mindenek oka és okozata van. Semmi nem történik ok nélkül, csak a legtöbben nem is figyelünk rá. Ezekre az ember csak akkor döbben rá, ha elkezdi elemezni, értelmezni a történteket.

Az életem során sok mindenre rájöttem mi, miért történt. A kis kockákat a helyükre tudtam tenni. A kapcsolataimnál is később rájöttem kit miért kaptam az életembe, kitől mit kellett tanulnom, illetve kinek, mit kellett nekem segítenem. Persze, ahhoz, hogy ezelet ténylegesen észerevegyük változtatnunk kell szemléletünkön és látásmódunkon is.

Trixy sem hisz a véletlenekben:

- Szerintem is mindennek megvan a maga oka, kerültem már párszor olyan helyzetbe, amire azt mondtam, hogy ilyen véletlen egyszerűen nem történhet! Ezek többnyire erősen pozitív események voltak, teljesen megváltoztatták az életemet.

Barnacica hisz a sorsszerűségben:

- Véletlenek nincsenek, minden okkal töténik, nem hiszem azt, hogy minden egy nagy könyvben meg van írva, de a sorsunkat nem kerülhetjük ki!

Akik nem jutottak dűlőre

Nevemvani szerint ez egy bonyolult kérdés, amire nehéz lenne válaszolni:

- Szerintem erre nincs megfelelő válasz. Vannak események, amiket mindenki másként fog fel. Valaki úgy, hogy ez véletlen volt, valaki pedig, hogy ennek így kellett lennie. Mindenkinek van egy véleménye erről, hogy létezik-e a véletlenség, de szerintem nincs erre fogalommagyarázat, ilyen nem létezik, csak felfogás kérdése. De ez csak az én véleményem erről.

Frakk is hasonló véleményen van, mint nevemvani:

- Aki elhiszi, hogy vannak véletlenek, annak léteznek. Aki nem hiszi, annak nem. Egyetértek nevemvanival. Nincs erre megfelelő magyarázat, mert ez az adott ember gondolkodásán múlik.

Joreggelt nem zárja ki egyértelműen a véletleneket:

- A történések befolyásolják az életünket: valaki jókor van jó helyen, vagy rosszkor van rossz helyen. Ezek viszont lehetnek véletlenek is. Nekem már mindkettőben volt részem.

Akik szerint a szabad akarat győz

Leilacs alapvetően hisz a véletlenekben, igaz, összekapcsolja őket a sorssal:

- Hát a véletlen "szó szerint" azt jelenti, hogy nem számítok rá. Ebből a szempontból vannak véletlenek szerintem, az meg, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítunk nekik, nézőpont kérdése. De tény, hogy vannak furcsa egybeesések, amikre szerintem fontos figyelni, mert figyelmeztetést vagy lehetőségeket rejtenek, és sokszor előrelendíthetik az ember sorsát.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Solymikata röviden és tömören foglalt állást:

- Én pedig egyáltalán nem hiszek az eleve elrendeltetésben.

Ezt is szeretjük