Így segíti a csajozást a kormány - 6,2 milliárdot már szétosztottak
Segítene párt találni a kormány. A családi közösségek erősítésére már elment 6,2 milliárd forint.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Soltész Miklós családügyi államtitkár szerdán bejelentette, a kormány május 26-án Táncválasztó, párválasztó címmel mozgalmat indít egyetemista korú fiataloknak, hogy azokat is segítsék, akiknek elfoglaltságaik, a tanulás, a munka mellett gondot okoz a társkeresés. A konferencián arról nem esett szó, hogy ez mennyibe fog kerülni, Soltész Miklós viszont említett egy 10 milliárdos számot, amit egyházak és civil szervezetek a családi életre való felkészítésre fordíthattak.

Soltész Miklós, fotó: MTI

Mint azt az illetékes államtitkárságtól megtudtuk, Soltész A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése című pályázatra gondolt, amit 2011 augusztusában a konvergenciarégiókban, októberben pedig a Közép-magyarországi régióban hirdettek meg.

6,2 milliárd forintot osztottak szét

Az eredetileg 1,85 milliárdos, majd több lépcsőben 2012-től 6,2 milliárd forintra emelt pályázati keretösszegre olyan civil szervezetek és egyházi közösségek jelentkezhettek, amelyek működési területükön komplex, a családalapítást, a harmonikus családi életet és a gyermekvállalást támogató, segítő szolgáltatásokat nyújtanak.

- A konvergencia- és KMR-keretből 421 pályázó közül összesen 168 pályázó nyert 10 és 50 millió forint közötti támogatást, a programok elindultak - írta az államtitkárság.

A Hit Gyülekezete és a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség

A nyertesek listájából kiderül, a pályázaton valóban egyházak és civil szervezetek nyertek, 35 millió forintot vihetett haza például a Hit Gyülekezete. Ők a pénzből a projektjük 20 hónapja során hiteles példák és bibliai értékek bemutatásával népszerűsítik a társadalom legfontosabb intézményét, a családot - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján.

Emellett integrált szolgáltatásokat indítanak be a szülői szerepek, illetve a házasság előtt álló fiatalok pozitív jövőképének erősítése céljából, három képzéssorozat, öt külön önsegítő klubfoglalkozás, összességében tíz családi rendezvény, folyamatos és eseti tanácsadások, illetve egy tanulmánykötet által.

A Hit Gyülekezete mellett nyert a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség is, mégpedig 49 millió forintot. Projektjükről ők úgy nyilatkoztak: annak keretében a családi életre, a házasságra és a gyermekvállalásra és -nevelésre - a munkaerőpiacra történő visszatéréssel összehangoltan - felkészítés történik meg a keresztény értékek szerint.

- Célunk, hogy a kétéves projektben olyan programokat valósítsunk meg, amelyek alkalmasak társadalmunk előbbi alapintézményeinek és alapértékeinek megerősítésére - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján.

A Mária Rádió is nyert

Kapott pénzt a Mária Rádió Közhasznú Egyesület is, 49 millió forintot, céljuk a komlói kistérségben élő kismamák munkavállaló képességének javítása a munka és a család összeegyeztetését biztosító támogató szolgáltatások bevezetésével, a szülők felelősségének tudatosítása képzési programok, műhelyfoglalkozások tartásával, valamint a fiatalok szemléletmódjának formálása közösségi programok révén.

Az egyházak mellett a pénzből olyan csoportok is részesülhettek, mint a BOCS - Bokor Öko Csoport Alapítvány, amely a Wikipedia szerint 1975 óta működik, és az evangéliumi erőszakmentesség, a jövő generációk, szegények és elnyomottak iránti felelősség alapján elsősorban az ökológia filozófiai, etikai, nevelési, szociális oldalaival foglalkozik, kisközösségekben, táborokban nem anyagi gazdagságra, nem fogyasztói boldogságra törekszik tanítani.

A csoport majdnem 50 millió forintot kapott, melyből a Móri kistérségben élő fiatalokat fogják felkészíteni a családi életre, és terveik szerint ezer fővel veszik majd fel a kapcsolatot.

Ezt is szeretjük