Sosem kerültek elő a Sodder gyerekek: rejtélyes eltűnésükre máig nincs magyarázat

Amerika talán legrejtélyesebb esete a Sodder gyerekek története. Sosem került elő valódi bizonyíték az öt kisgyermek halálának okáról.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Karácsony tájékán egyre többen gondolnak azokra a szeretteikre, akik nem lehetnek velük az ünnepek során, az amerikai Sodder család leszármazottainak azonban különösen jelentőségteljes dátum a december 24-e. Több mint 70 évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon kapott lángra az Olaszországból az USA-ba települt George Sodder és családjának otthona, ami nemcsak földi javaikat égette hamuvá, de a család egy része is a tűzvész áldozatává vált – legalábbis a hivatalos források szerint.

A család sosem békélt meg a rendőrségi jegyzőkönyvvel, és az összeesküvés elméletektől kezdve a maffia bevonásáig számos teóriának jártak a végére, sikertelenül. Amerika-szerte máig foglalkoztatja az emberek fantáziáját, vajon mi lett a sorsa a kigyulladt házból eltűnt öt gyereknek – akiknek csontjait sosem találták meg a nyomozás során.

A Sodder család története

George Sodder Olaszországból települt Nyugat-Virginia államba, ahol népes családjával, feleségével és tíz gyermekével békésen éldegélt Fayetteville-ben. 1945-ben, szenteste azonban tűz ütött ki, és a tíz gyermekből öt a lángok martalékává vált. De biztosan elég forrók voltak a lángok ahhoz, hogy a házban ragadt gyermekek, Maurice (14), Martha (12), Louis (9), Jennie (8) és Betty (5) csontjai is hamuvá égjenek? Vagy más áll az eltűnésük hátterében?

A tragikus éjjel

December 24-ét az egész család együtt töltötte: egyedül a seregben szolgáló Joe nem volt otthon. Miután mindenki lefeküdt, az édesanya, Jennie - a tűz kitörése előtt - telefonhívásra ébredt, de téves kapcsolásra hivatkozva a baljós hívó Jennie szerint gúnyos kacaj kíséretében letette a kagylót. A feleség, mielőtt visszafeküdt, észrevette, hogy a ház ajtaja nyitva állt, a függönyöket elhúzták, a lenti lámpák még mindig fel voltak kapcsolva. Miután mindent elrendezett, visszafeküdt aludni, majd hajnali egykor arra riadt fel, hogy egy szokatlan erős koppanást hall a háztetőn: a házban ekkor törtek fel a lángok, a telefon viszont nem működött, hiába próbált segítséget kérni. A nagyobb gyerekek szerencsésen kimenekültek az egyre terjedő tűzből, de ők, és a családfő is hiába próbált visszamenni a kisebbekért, nem csak életveszélyes, de lehetetlen is lett volna. A tűz gyors pusztítást végzett: mire a tűzoltók kiértek, csak por és hamu maradt a néhai családi fészekből, mindössze 45 perc alatt vált az enyészeté.

Rejtélyes részletek

A halotti bizonyítványokat mind az öt gyerek számára kiállították, de a drámából felocsúdó szülőknek a gyásszal együtt kételyeikkel is szembe kellett nézzenek.  A leggyanúsabb momentum a csontok nyom nélküli elporladása volt. Jennie kísérletezett, hogy képes-e 45 perc alatt állati csontokat porrá égetni, de nem járt sikerrel. Később a helyi krematórium üzemeltetőjétől megtudta, legalább 1000 fokos hőmérsékletre van szükség a teljes megsemmisüléshez. Egy háztűznél ez talán nem lehetetlen, de még hamvasztáskor is gyakori, hogy megmaradnak a csontok, melyeket külön le kell darálni - a Sodder család esetében pedig semmiféle maradványt sem találtak az igazságügyi szakértők. Jennie Sodder konyhai edényei is épségben megmaradtak: ez pedig szintén azt támasztja alá, a tűz nem volt elég hosszú, hogy nyom nélkül eltüntessen öt holttestet. 

A kétségeket tovább erősítette, hogy a szakértők megállapították, a telefont nem a tűz tette tönkre: valaki elvágta a zsinórokat, és nemcsak náluk, a szomszédoknál is. A szülőknek e tény után még több baljós előjel is eszükbe jutott. Az egyik idősebb Sodder fiú elmondása szerint a tűzesetet megelőző napokban egy idegen férfi minden délután az autójából figyelte, ahogy a kisebbek hazaérnek az iskolából. Lehetséges, hogy gyerekkereskedő volt, és a Sodder gyerekeket választotta következő szállítmányának?

A mentés nemcsak a telefonvonalak meghibásodása miatt késlekedett: bár érthetetlen, hogy az amúgy közeli állomásról miért tartott olyan sokáig, mire megérkeztek a tűzoltók? Az édesapa kétségbeesve kereste a létrát, hogy feljusson a padlástérben rekedt gyermekeiért, de miután nem találta a helyén, teherautói tetejéről tervezte a mentőakciót: azok azonban nem indultak, bár előző nap hibátlanul működtek.

 Kétes idegenekben sem volt hiány a tragédiát megelőző időszakban: a baleset előtt néhány héttel egy férfi tért be a családhoz, munkát keresve, de miután George, a férj elhajtotta, a férfi körülnézett, majd vészjóslóan megjegyezte, hogy a házbéli vezetékek nagy tüzet fognak okozni egy napon. Akkor úgy gondolták, csak rosszindulatból próbált félelmet kelteni bennük, de a biztonság kedvéért a családfő másnap kihívta a helyi villanyszerelőket, akik mindent rendben találtak, biztosították róla, hogy a vezetékek a legnagyobb rendben vannak. Nem sokkal a veszélyt sejtető idegen után egy életbiztosításokkal házaló ügynök is tiszteletét tette Sodderéknél. A drága biztosításokat visszautasították, de feltűnt nekik, hogy ez az ember is speciálisan tűzesetre vonatkozó jótállást akart eladni. Távozásakor az ügynök fenyegetően utalt George olasz származására, a férfi által mélyen gyűlölt Mussolinire, és hozzátette: megérdemli, hogy a lángokban veszítse életét ő és családja is. Vajon az olasz maffiának lehet köze a tűzvészhez? 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Máig nincs semmi nyom

Az eset után több névtelen telefonhívás érkezett a szülőkhöz, hogy hol látták legutoljára a gyerekeket, de sajnos egyik értesülés sem bizonyult hitelesnek. A család egy táblát helyezett a 16-os út mellé, ami negyven éven keresztül rendületlenül hirdette a reményt, a megtalálónak pedig busás jutalmat ajánlott: a szülők nem adták fel, halálukig várták haza Maurice-t, Marthát, Louis-t, Jennie-t és Betty-t. 

George Sodder halála előtt alig egy évvel egy fotó jutott a család birtokába egy fiatal férfiról, „Louis Sodder. Szeretem Frankie bátyámat.” felirattal. A kép eredetének felkutatására bérelt magánnyomozó azonban nem bukkant a feladó nyomára, az édesapa pedig 1969-ben összeroppant az utolsó remény elúszása után. Felesége 1989-ig várta a csodát, de végül ő is örök nyugalomra szenderült, és az egész életüket behálózó rejtélyre soha nem kapott magyarázatot. A legfiatalabb, ma is élő Sodder gyermek, Sylvia nem tágít az elmélet mellől, miszerint testvérei gyerekrablás áldozatai lettek: a tűzvész pedig csupán a figyelemelterelést szolgálta. A rendőrség azonban lezártnak tekinti az ügyet, feltételezhetően azért, mert ennyi év távlatából képtelenség lenne akármilyen bizonyítékot is előásni, pláne, egy tűzvésszel kapcsolatos esetben. Óriási szenzációnak számítana, ha felbukkanna egy élő és leinformálhatóan valódi Sodder gyermek, bár erre egyre kevesebb az esély, az idő múlását is figyelembe véve. 

Ezt is szeretjük