Ingyen lesz a tampon hétfőtől: Skóciában meglépték
Skóciában mostantól az oktatási intézmények mellett az önkormányzatoknak is biztosítania kell, hogy mindenki ingyenesen hozzáférhessen a tamponokhoz és tisztasági betétekhez, akinek szüksége van rá.

GettyImages-645670466
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Skóciában a világon elsőként ingyen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez, miután a mai napon életbe lépett az erre vonatkozó törvény, derül ki a SkyNews cikkéből. 

A törvényjavaslatot Monica Lennon, a Skót Munkáspárt képviselője nyújtotta be négy évvel ezelőtt.

Skóciában mindenki számára ingyenesek a menstruációs termékek

Skóciában mostantól az oktatási intézmények mellett az önkormányzatoknak is biztosítania kell, hogy mindenki ingyenesen hozzáférhessen a tamponokhoz és tisztasági betétekhez, akinek szüksége van rá. A skót képviselők még 2020-ban szavazták meg a törvényt, amely hétfőtől lép életbe. 

Egyébként 2019 szeptembere óta az angliai középiskolákban és felsőoktatási intézményekben a diákok szintén ingyen juthatnak hozzá a menstruációs termékekhez, egy 2017-es felmérésből ugyanis kiderült, hogy közel 137 700 lány hiányzott már az iskolából azért, mert nem volt pénze tamponra vagy betétre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magyar helyzet sajnos nem túl jó, hiszen az Európai Unióban jelenleg Magyarországon terheli a legmagasabb áfakulcs (27 százalék) a menstruációs termékeket. A becslések szerint az országban minden negyedik nő számára problémát jelent a menstruációs higiéniai eszközök megvásárlása. A szakemberek azt mondják, hogy a megoldás az lenne, ha legalább a legszegényebb rétegek számára ingyenesen biztosítanák a termékeket, vagy a tb fedezné azt. 

A Magyar Vöröskereszt tavaly 4350 általános iskolás lánynak juttatott el ingyenes menstruációs termékeket, ennek ellenére a menstruációs szegénység még mindig nagy gondot jelent több településen. 

Mit használtak a nők a tampon és betét megjelenése előtt? Nehéz volt megoldani a megfelelő higiéniát

A menstruáció mindig is tabutémának számított - ahogy részben még ma is -, ezért a nőknek nemcsak a kellemetlen fájdalommal és vérzéssel, hanem az ezt övező informálatlansággal is szembe kellett nézniük.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük