5 sikergyilkos gondolkodás
Előléptetnének, de visszautasítod, hiszen túl nagy felelősséggel járna, vagy nem jutna elég időd a családodra Lehet, hogy a kudarctól félsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Reggeltől estig dolgozol, hogy előbbre juss a munkahelyeden, de valahogy mégsem sikerül? Nem lehet, hogy azért, mert a kudarctól félve kifogásokat tákolsz magadnak, és karriercsapdákra hivatkozol? Ha így van, akkor van egy jó hírünk: mindez könnyen megkerülhető!

Most akkor akarod vagy sem?

A siker mindenkinek mást jelent. Ha felajánlják számodra a főnöki széket, de nem akarod elfogadni, az sem baj, ha maradsz a "nem" mellett, hiszen ez is egyfajta siker.

Ha azonban újra és újra ott motoszkál a fejedben a gondolat, hogy nem kellett volna mégis igent mondanod, akkor valószínűleg a kudarc miatti félelem mondatta veled a nemet.
Hogy azonban ki mi miatt utasítja el a sikert, változó, ám mindenre van megoldás! Mi a te kifogásod?

"De hát én ezt nem is tanultam..."

A mondat látszólag tárgyilagos, mögötte azonban ott a félelem, ami abból táplálkozik, hogy nem bízol saját tudásodban, önálló gondolkodásodban.
Ez gyakran családi hagyományokra vezethető vissza: már a szülők is nagy tisztelettel néztek fel a tekintélyes emberekre és a címekre, és valószínűleg tőled is azt várták el, hogy az iskolában jó jegyeket kapj.

Ellenstratégia

Tisztázd saját magadban: nyilvánvaló, hogy rendelkezel a feladathoz szükséges alapvető képességekkel, különben nem valószínű, hogy felajánlották volna a pozíciót. Ha ezenkívül kötelességérzettel is rendelkezel, és számolsz azzal a lehetőséggel, hogy a szükséges információkat megszerezd, úgy ez tökéletesen elegendő. A sikerhez számos út vezet, sokszor mindenféle bizonyítvány nélkül is! Kezdd csak el, majd belejössz!

"Túl nagy felelősséggel járna..."

Akármennyire megfontoltan is hangzik, elképzelhető, hogy csupán valamilyen hiba elkövetésétől való páni félelem rejtőzik e mondat mögött. Az a terhes érzés, hogy mindenért te vagy egyedül a felelős, többnyire a gyerekkorra vezethető vissza. Különösen az egykék vagy a legidősebb testvér áll olyan kényszer alatt, hogy nagyon korán sok mindent kell tudnia. Ezért felnőttként a felelősséget a túlzott követelményekkel azonosítja, és megpróbálja elkerülni.

Ellenstratégia

A felelősség megosztható. Ha mód van rá, alakíts ki egy jó munkatársakból álló csapatot! Néhány összejövetelre beszervezhetsz egy külső tanácsadót is, aki szakmailag és pszichikailag egyaránt támogat.

"Ezt nem tehetem meg a családommal!"

Meglehetősen altruisztikusan hangzik, tény azonban, hogy aki a férjét vagy a feleségét és a gyerekeit ilyen módon előtérbe tolja, ezzel azt jelzi, hogy attól tart, kinevezését követően nem lesz tökéletes partner, illetve anya vagy apa. A normák feltehetően túl nagy jelentőséggel bírnak előtted - például az az erkölcsi norma, hogy a jó anyának mindig a gyerekei rendelkezésére kell állnia.

Ellenstratégia

Ne hagyd magad a családod kezdeti ellenállásától sarokba szorítani! Kérdezz inkább vissza, hogy szerintük mi a szereped? A varázsszó, ami szabadabb teret biztosít számodra a családban, a küldetés. Beszélj erről a férjeddel vagy a feleségeddel, és vond be a felelősségvállalásba! Magyarázd meg neki, milyen fontos is számodra az új feladat. Csalétekként azt is felhasználhatod, hogy mit nyernek, ha te megváltozol: egy elégedett anyát vagy apát, illetve partnert kapnak cserébe. Az időd ugyan kevesebb lesz, ugyanakkor több lesz a család rendelkezésére álló pénz, amellett élvezetet találsz a munkádban, és ezzel az önbizalmad is erősödik majd.

"Túl nagy stresszt jelentene..."

Fogadjunk, hogy egyáltalán nem is olyan kényelmetlen az egész! Emögött a mondat mögött inkább az időtényezőtől való félelem rejlik. Valószínűleg egészen egyszerűen nem tudod, hogyan szervezd meg optimálisan a munkádat.

Ellenstratégia

Ne félj a stressztől! A szakemberek kétféle stresszt különböztetnek meg: a "distresszt" és az "eustresszt". Míg az első teljesen kikészíti az embert, a másik élénkít, és pozitív hatású.

Ahhoz, hogy a második fajta stressz hasson rád, meg kell tanulnod pontosan tervezni. Ez elsajátítható tanfolyamon, könyvek segítségével, de megpróbálhatod a "csináld magad" mozgalom keretében is, ha betartod a következő szabályokat.

  • Oszd be napi feladataidat fontossági sorrend szerint!
  • Mindig a legfontosabbal kezdd!
  • Az előre nem látható események miatt mindig iktass be valamennyi időtartalékot!
  • A határidőnaplódba írd be a szabadidős programjaidat is, és ezeket is tartsd ugyanolyan fontosnak, mint a hivatalos teendőidet!

"Ez nem igazán érdekel..."

Valóban? Vagy csak úgy teszel, mint az a bizonyos róka a mesében: mivel túl magasan volt a szőlő ahhoz, hogy elérje, inkább azt mondta, hogy nem érdekes, úgyis savanyú. Azaz félsz, hogy nem nőttél fel még a feladathoz. Ha így van, akkor valószínűleg már nagyon korán megtanultad, hogy keveset jelent, ha valamit kívánsz. Védekezned kellett a csalódások ellen, és így elnyomtad a vágyaidat - feltehetően ezt a viselkedési mintát veszed fel a sikerrel kapcsolatban is.

Ellenstratégia

Először következzen egy kis önvizsgálat. Engedd el magad, eressz le, csukd be a szemed! Képzeld el, hogy az adott munkát végzed, ­ mégpedig egészen könnyedén és sikeresen!

Lelki szemeiddel igyekezz kellemes képet látni! Ezután nyisd ki ismét a szemed! Ugye lényegesen jobban tetszett az új feladat a gyakorlat során, mint mielőtt elképzelted? Most pedig állíts össze egy listát arról, hogy milyen feladatok érdekesek igazán a munkádban!

Beszélj erről a barátnőiddel és a kollégáiddal! Ám figyelj időnként a belső hangodra is, lehet, hogy időközben jobban megnő majd az érdeklődésed a feladat iránt.

Ha szívesen olvasnál további ötleteket arra vonatkozóan, hogy hogyan kezeld a különböző munkahelyi konfliktusokat, vagy hogy hogyan válhatsz még sikeresebbé, akkor látogass el az InforMed oldalára! Kattints ide!
Ezt is szeretjük