Selmeczi Gabriella milliókat kapott pluszban kismamaként

A képviselőknek ez jár

A mezei kismamáknak tgyás és gyed jár, a képviselőnőknek teljes fizetés.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amint az korábbi cikkünkből kiderült, a képviselő kismamákra más szabályok vonatkoznak, mint a mezei anyukákra. Míg egy nem képviselő anyuka a szülés után gyermeke féléves koráig csupán az átlagkeresetének 70%-ára számíthat, majd pedig a 130 ezer forintban maximalizált gyedre, addig a képviselő anyukáknak teljes fizetést jár - még akkor is, ha nem járnak be munkahelyükre.

A képviselőkre ugyanis nem a Munka Törvénykönyve vonatkozik, hanem a képviselők jogállásáról szóló törvény, amiben viszont nincs meghatározva, hogy meddig lehet valaki otthon a gyermekkel, ahogy az sem, hogy a  gyerekneveléssel töltött időre mennyi fizetést kaphat.

Egyetlen idevonatkozó korlát van, egy 1995-ös rendelkezés alapján lehetőség van arra, hogy ha valaki igazolatlanul hiányzik a szavazások több mint egyharmadáról, akkor arányosan csökkenteni lehet a fizetését. A gyakorlatban ez viszont inkább úgy működik, hogy a frakcióvezetők leigazolják a hiányzásokat.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője képviselőként kétszer is volt kismama, először 2005-ben, majd 2008-ban. Lapunk kikérte az Országgyűlés Sajtószolgálatától a képviselőnő adott évekre vonatkozó fizetési adatait, hogy megtudja, a képviselő mennyit keresett kismamaként, volt-e igazolatlan hiányzása, és ha igen, akkor mennyi pénzt vontak le tőle emiatt. 

Az első gyermek - plusz 1 millió forint fél év alatt

Egy "átlagos" kismama a szülés után két juttatásra számíthat. A gyermek születése után fél évig tgyást kap, majd további másfél évig gyedet. A 3. évben már csak gyes jár az anyukának.

A tgyás összege az átlagkereset 70%-a, a gyed összege ugyanennyi, de a gyed egy maximalizált összeg, nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-át. Ez idén 130 ezer forintot jelent havonta

Selmeczi Gabriella első gyermekét 2005 májusában hozta világra. Mivel ebben az évben igazolatlan hiányzása nem volt, így fizetését a szülés után is hiánytalanul megkapta. 

A képviselő 2005-ben átlagosan havi bruttó 588 ezer forintot keresett, a tgyás hat hónapja alatt összesen 3,5 millió forintot vihetett haza. Egy ugyanekkora bérrel rendelkező, de nem képviselő kismama ennek az összegnek csak a 70%-át kapta, ami 2,5 millió forint volt hat hónapra. A különbség 1 millió forint, Selmeczi Gabriella ennyivel többet vihetett haza.

Női képviselők a parlamentben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha egy évet számolunk, akkor a különbség még szembetűnőbb. A gyed maximuma 2005-ben 83 ezer forint volt, a kismama átlagkeresetétől függetlenül ennyi pénzre számíthatott egy hónapban.

Selmeczinek 2005 decemberétől már gyed járt volna, annak is a maximuma, tehát havi 83 ezer forint. Mivel képviselőként havi 588 ezer forintot kapott, így már az első gyedes hónapban sokkal jobban járt, fizetése mintegy félmillió forinttal haladta meg az ilyenkor kapható támogatás összegét. 

2006-ban a gyed összege 87 500 forintra nőtt, Selmeczi fizetése pedig bruttó 622 ezer forintra. A különbség 5 hónapra vetítve 2,7 millió forint, ami annyit jelent, hogy a képviselő a gyermek első éves koráig a képviselő 3,7 millió forinttal többet vihetett haza.

A második gyermek - plusz 1,2 millió forint fél év alatt

Selmeczi Gabriella második gyermekét 2008 júliusában hozta világra, a képviselő havi bruttó bére ekkor már 670 ezer forint volt. Igazolatlan hiányzása ebben az évben sem volt. Fél év alatt a képviselőnő így bruttó 4 millió forintot keresett, tgyásként 2,8 millió forintot kapott volna, a különbség 1,2 millió forint.

Képek! Így néz ki Dúró Dóra és Novák Előd gyermeke

Nézegess képeket!

Elolvasom

A gyed maximuma 2008-ban 100 ezer forintra nőtt, ami fél év alatt 600 ezer forintos bevételt jelent. Selmeczi Gabriella 4 millió forintot keresett ugyanezen időszak alatt. A második gyermek egy éves koráig bezárólag tehát Selmeczi Gabriella az ilyenkor szokásos jövedelemnél 4,6 millió forinttal vihetett többet haza.

A Fidesz szóvivőjét hiába kérdeztük arról, hogy az említett időszakokban mennyi időt töltött munkával, hány igazolt hiányzása volt, a kisbaba mellett ugyanúgy ellátta-e feladatait, mint korábban, választ nem kaptunk.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Pedig az összehasonlítás szempontjából mindez fontos lenne, hiszen a mezei kismamák is csak akkor kapnak tgyást, majd gyedet, ha nem dolgoznak. Ha azonnal visszatérnek munkahelyükre, nekik is jár a teljes bér, nemcsak a képviselő kismamáknak.

A parlament honlapján található szavazási naplóból annyit tudhatunk meg, hogy bár Selmeczi 2005 május 18-án szült, néhány nappal később, a május 30.-ai parlamenti szavazáson már részt vett. Az adatok szerint a képviselő szavazott június 6-án, 13-án, és 27-én is. Hogy a hét többi részében mennyit foglalkozott munkával Selmeczi, az a parlametni naplóból nem kerül ki.

Ezt is szeretjük