Rémisztő sárkány repkedhetett az égen 105 millió éve: félelmet keltő szörnyetegként emlegetik a kutatók

A Thapunngaka shawi Ausztrália legnagyobb repülő hüllője lehetett.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rémisztő sárkány repkedhetett 105 millió éve Ausztrália felett egy új kutatás szerint. Egy csaknem hétméteres szárnyfesztávolságú pteroszaurusz maradványait tárták fel, mely a kontinens legnagyobb repülő hüllője lehetett. Az újonnan felfedezett faj a Thapunngaka shawi tudományos nevet kapta. A leleten végzett vizsgálatok eredményét a Journal of Vertebrate Paleontology című tudományos lapban mutatták be.

A pteroszaurusz a mai Queensland állam kietlen vidékeinek nagy részét egykor borító Eromanga-beltenger területén repkedhetett. Dárdaszerű csőrével könnyedén kapta ki a halakat a tengerből - írja a CNN. A szakértők, köztük Tim Richards, a Queenslandi Egyetem tudósa, egy állkapocs-fosszíliát vizsgáltak, melyet a Richmondtól északnyugatra lévő kőfejtőben talált 2011 júniusában egy Len Shaw nevű aranybányász.

pteroszaurusz
Fotó: University of Queensland

Richards szerint a pteroszaurusz félelmet keltő szörnyeteg lehetett, amely akár fiatal dinoszauruszokat is elfogyaszthatott. - Tulajdonképpen csak egy koponya volt hosszú nyakkal, egy pár hosszú szárnyon. Nagyon kegyetlen lehetett - véli a szakértő. A faj neve tiszteletadás a richmondi régió őslakosai, a wanamarák előtt, az ő nyelvükön a Thapunngaka tulajdonképpen "lándzsaszájat" jelent, míg a shawi a lelet megtalálója, Len Shaw nevét őrzi - mondta Steve Salisbury, a tanulmány társszerzője.

Az új faj alsó állkapcsán egy hatalmas, csontos taraj található, a tudósok szerint a felső állkapcson is lehetett ilyen. - Ezek a tarajok szerepet játszottak e lények repülési dinamikájában, remélhetőleg a további kutatások határozott választ találnak ezekre a kérdésekre - mondta Salisbury.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A teljes koponya több mint egyméteres lehetett, az állkapocsban 40 fog sorakozott. Az új faj a pteroszauruszokhoz tartozó anhanguerians csoport tagja. A pteroszauruszok az első gerinces állatok, amelyek erőteljes repülésre voltak képesek - véli Richards.

A pteroszauruszok vékony falú csontjai jórészt üregesek voltak, tehát tökéletesen alkalmazkodtak a repüléshez, de ezek a csontok nem állták ki az évmilliók próbáját. Ezért is különösen ritka egy ilyen fosszília felfedezése. A leletet a richmondi Kronosaurus Korner múzeumban állították ki.

Kiemelt kép: Getty Images

Bakonyi dinoszauruszok: milyenek voltak, és hogyan haltak ki?

Hatalmas növényevő dinoszauruszok, ősmadarak, halak, ragadozók egyaránt járhatták a mai Bakony környékét, mely az ősóceánból szigetként emelkedett ki.

Ezt is szeretjük