Újabb vakcina kerülhet hamarosan a piacra: 100 százalékos hatékonysággal véd

Ezúttal egy francia-brit vakcinára adják be az engedélyeztetési kérelmet.

covid-új-vakcina2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, már leszállóágban van a koronavírus ötödik hulláma, hiszen az omikron-variáns miatt egyre kevesebb a fertőzött, és kórházi ápolásra sem szorulnak annyian, mint a járvány tetőpontján. Ennek ellenére a szakértők szerint fontos lenne beadatnia mindenkinek a harmadik oltást, hamarosan pedig lehet, hogy egy újabb vakcinával bővül a választék.

A francia Sanofi és brit partnere, a GSK közösen dolgoztak ki egy olyan vakcinát, ami a tesztek alapján százszázalékos hatékonyságú, hamarosan pedig be is adják az engedélyeztetési kérelmet.

Hagyományos oltóanyag a francia-brit vakcina

A francia és a brit cég még tavaly kezdett el együtt dolgozni egy hagyományos, fehérjealapú oltóanyagon, azonban az idősebb korosztályon végzett III. fázisú klinikai tesztek nem azt az eredményt hozták, amit a kutatók vártak, így elkezdtek egy erősebb vakcinán dolgozni. A koronavírus ellen használt technológia hasonló, mint amivel a Sanofi a szezonális influenza elleni vakcinákat készíti, de ez kiegészül a GSK adjuvánsával, vagyis egy olyan anyaggal, amely növeli a szervezet által adott immunválaszt a vakcinákra.

covid-új-vakcina1
Fotó: Jasmin Merdan / Getty Images Hungary

Az erősebb vakcina harmadik fázisú tesztjei nagyon ígéretesek, hiszen százszázalékos hatékonysággal véd a súlyos lefolyású megbetegedés ellen, 75 százalékban hatékony a mérsékelt vagy enyhe lefolyású fertőzéssel szemben, és 57,9 százalékos a hatékonysága bármely tünetet okozó Covid-megbetegedés ellen. A hagyományos technológiájú oltóanyag működése abban tér el az mRNS-vakcináktól, hogy ezek nem tartalmazzák a fehérje előállítására vonatkozó genetikai utasításokat, hanem magát a fehérjét használják az immunválasz serkentésére. Ez így sokkal költséghatékonyabb, és normál hűtőkben is tárolható, így a szállítása is könnyebb. A két cég hamarosan engedélyezteti a vakcinát Európában és az Egyesült Államokban is.

Koronavírus: mikor milyen tesztet érdemes csináltatni?

Mindegyik koronavírus-vizsgálat más és más szempontból lehet hasznos, megvannak a maguk korlátai is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük