Benzinkúton és drogériákban is lehet majd gyorstesztet venni: az ára is csökkenhet

A Gazdasági Versenyhivatal szerint Magyarországon valóban túl drágák a gyorstesztek.

gyorsteszt2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) javaslatát a COVID-19 gyorstesztek kiskereskedelmi árversenyének élénkítésére, így szerdától engedélyezte az önellenőrzési célú antigéngyorstesztek árusítását a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra engedéllyel rendelkező vállalkozásoknál, például a kiskereskedelmi láncoknál, a drogériáknál és a benzinkutaknál - közölte a GVH az MTI-vel.

A nemzeti versenyhatóság a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán végzett, nemrég lezárt, gyorsított vizsgálatában megállapította, hogy Magyarországon valóban túl drágák ezek a termékek más országokhoz viszonyítva - írták a közleményben.

A lakosság egyszerűbben juthat hozzá a gyorstesztekhez

A vizsgálat végleges jelentésében több javaslatot is tett a versenyhivatal, hogy orvosolni lehessen a gyorstesztek magas magyarországi árait. Ezek közé tartozott az értékesítési pontok bővítésének jogszabályi engedélyezése, amelynek következtében élénkülhet a kiskereskedelmi árverseny, és növekedhet az értékesítés földrajzi lefedettsége és elérhetősége. Ezáltal a lakosság egyszerűbben juthatna hozzá a tesztekhez - áll a közleményben.

gyorsteszt1
Fotó: Christina Reichl Photography / Getty Images Hungary

A nemzeti versenyhatóság ismételten azt javasolja az antigéngyorsteszteket forgalmazó cégeknek, hogy vizsgálják felül az értékláncukat, ugyanis kedvező hatással lehetne a végső fogyasztói árra az is, ha csökkenne a láncolat közbenső, továbbértékesítést végző szereplőinek száma. A gyorselemzésben azt is megállapította a GVH, hogy számos esetben a fogyasztók tájékoztatása nem megfelelő a lakossági, önellenőrzésre szolgáló COVID-tesztekkel kapcsolatban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hatóság jelezte kifogásait az érintetteknek, és kérte, február 14-ig végezzék el a szükséges változtatásokat. Ezt követően a nemzeti versenyhivatal újra ellenőrzi az online kereskedelmet, és ha továbbra is fennállnak a problémák, akkor "koordinált hatósági fellépésekkel fog rendet tenni" - jelezte a GVH. A Gazdasági Versenyhivatal végleges jelentése a COVID-19-antigéngyorstesztek magyarországi piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatról elérhető a hatóság honlapján.

Ez a különbség az antigén-, antitest- és PCR-vizsgálat között

Mindegyik koronavírus-vizsgálat más és más szempontból lehet hasznos, megvannak a maguk korlátai is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük