Nem jó a saját hangodat felvételről hallani? Ezért hangzik furán
Legalább két oka van annak, hogy szerinted hülyén hangzol felvételről.

no-fulhallgato-furcsa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki ismeri a kegyetlen érzést, amikor a saját hangját felvételről hallgatva az a gyanúja támad, mintha nem is önmagát, hanem Mickey egeret hallaná beszélni.

Ez a jelenség annyira általános, hogy az angol nyelvben már egy kifejezés is van rá: voice confrontation - leginkább hangkonfliktusnak lehetne fordítani.

Ezért hangzol furán felvételről

A legegyszerűbb magyarázat szerint egyszerűen ilyenkor megváltozik a hang megszokott útja. Egy hétköznapi beszélgetés során ugyanis a saját hangodat kétféle csatornán keresztül is hallod. Egyrészt légvezetés útján, külsőleg jut el a hallójáratba, majd a csigába, melynek központi része a hangok érzékeléséért felelős Corti-féle szerv, másrészt belsőleg a hangszálaktól a csontok és a fej szövetein keresztül is eljut a csigához.

Amennyiben felvételről hallod a saját hangodat, ez utóbbi út kimarad, nem érvényesül a belső hangvezetés azon mechanikai tulajdonsága, mely a mélyebb, alacsonyabb frekvenciájú hangokat erősíti fel. Ezért tűnik tehát kívülről hallgatva a saját hangod magasabbnak, Mickey egér-szerűnek.

Mindennél azonban zavaróbb lehet a felvételről hallott saját hang extralingvisztikai tartalma. Vagyis nem csupán másként hangzik a felvett beszéd, mint amire a beszélő számított, de az úgynevezett nyelven kívüli jelzések is jobban tetten érhetőek benne. Meglehet, hogy egy általad elmondott kiselőadásról úgy gondolod, jól sikerült, magabiztos voltál, ám visszahallgatva a saját hangodban mégis határozatlanságot, szorongást vélsz felfedezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Erre elsőként Philip S. Holzmann és Clyde Rousey pszichológusok világítottak rá egy 1966-os kutatásukban. Véleményük szerint az a probléma, hogy a beszélő csak a visszahallgatáskor szembesül vele, hogy olyasmit árult el magáról, amit nem állt szándékában.

Stresszűző jógapózok

Mutatunk néhány ászanát, melyek rendszeres gyakorlásával csökken a stressz, a szorongás, és sokat javíthatsz velük a közérzeteden.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük