Még sosem találtak ilyen régi csonteszközöket: ruhakészítésre használhatta őket az ősember

Százhúszezer éves múltra nyúlhat vissza a ruhakészítés.

bor
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Állatok bőrének nyúzására, szőrmefeldolgozásra használt több mint hatvan csonteszközre bukkantak kutatók egy marokkói barlangban, a kilencvenezer-százhúszezer éves eszközök a legrégebbi régészeti leletek, amelyek ruházat készítéséről tanúskodnak.

Az iScience című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban Curtis Marean, az Arizonai Állami Egyetem paleoantropológusa és Emily Hallett, a Max Planc Történeti Tudományok Intézetének kutatója részletesen bemutatja azt a több mint hatvan csonteszközt és egy cetféle fogából készített csonteszközt, amelyeket még 2011-ben találtak az Atlanti-óceán marokkói partjaihoz közeli barlangban, amikor állati csontokat tanulmányoztak, hogy rekonstruálják az ember étrendjét - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A mintegy 12 ezer csont között Hallett felfigyelt több mint hatvan csontra, amelyek formája arra utalt, hogy az emberek eszközként használták. Azonosítva a húsevő állatok csontjain talált metszési jeleket és összehasonlítva az eszközöket már régészeti leletekkel, Hallett megállapította, hogy az eszközöket nem húsfeldolgozásra használták a barlanglakók, hanem az állatok - rókák, aranysakálok, vadmacskák - nyúzására, szőrmekészítésre.

A barlangban talált csonteszközök azt bizonyítják, hogy mintegy 120 ezer éve a Homo sapiens elkezdte intenzíven használni a csontot eszközkészítésre, és azokat bizonyos feladatokhoz, mint bőr- és szőrmefeldolgozáshoz alkalmazta - mondta a kutató.

A cikk az ajánló után folytatódik

A leletek hiánya miatt a régészek számára nagy kihívást jelent megállapítani, mikor kezdhetett az ember ruházatot készíteni. Olaszországban a közelmúltban találtak elefántcsontból készült 98 400 éves eszközöket, amelyeket a vizsgálatok szerint szintén bőrök megmunkálására használhatott valószínűleg a Neander-völgyi ember. A régészeti leletek szerint a lyukkal ellátott varrótű jóval később, mintegy 40 ezer éve jelenhetett meg.

Fotók: Getty Images

Bakonyi dinoszauruszok: milyenek voltak, és hogyan haltak ki?

Hatalmas növényevő dinoszauruszok, ősmadarak, halak, ragadozók egyaránt járhatták a mai Bakony környékét, mely az ősóceánból szigetként emelkedett ki.

Ezt is szeretjük