Kihalt faj egyedére bukkantak a kutatók: egy borostyánba ragadva maradt fenn a fosszília
Borostyán őrizte meg a 99 millió évvel ezelőtt élő és utódait óvó pókot.

borostyan
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Borostyánba ragadva maradt fenn egy már kihalt pókcsalád egy nőstény példánya utódaival. A pókot és tojásait 99 millió éve ejtette csapdába egy fáról lecsöppenő gyanta. A kihalt Lagonomegopidák családjába tartozó, fosszilizálódott kifejlett példányra egy burmai borostyánban bukkantak. A lelet elemzése a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences folyóiratban jelent meg.

- A borostyánban egy nőstény Lagonomegopida pók látható, amely egy tojászsákot szorongat, melyben a kikelés előtt álló tojások vannak - idézte a CNN online kiadása a tanulmány szerzője, Paul Selden, a Kansasi Egyetem emeritus professzorának leírását.

borostyan

A borostyán más részén egy csoport apró, éppen kikelt pókfióka látható. Ez arra utal, hogy a nőstény pók védte utódait, miután kikeltek, együtt maradtak, és anyjuk vigyázott rájuk. Ezt igazolják az ugyanebből a borostyándarabból származó póklábdarabok is. A kutatók CT-szkenneléssel vizsgálták meg a pókmaradványokat, így tudták azonosítani.

A Lagonomegopidákat arról lehet megkülönböztetni, hogy a fejük elülső részén egy nagy szempár található. Más ismert fosszíliákból kiderült, hogy a szemükben fényvisszaverő réteg volt, hasonlóan más éjszakai élőlényekhez. Ezek a mára kihalt pókok hasonlítanak a mai ugrópókokra, de nem állnak rokonságban. A pókok ismertek az anyai gondoskodásról, de ennek megkövesedett példái rendkívül ritkák.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Gondoltuk, hogy a pókok már a kezdetektől fogva rendelkeztek anyai ösztönökkel, ennek ellenére nagyon szép, hogy erre most tényleges fizikai bizonyítékunk van a százmillió évvel ezelőtti fosszilis leletből - mondta Selden.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

8 semmihez sem fogható történelmi kincs, amit furcsa módon találtak meg

A világ rengeteg régészeti és művészeti értéket a véletlennek köszönhet.

Ezt is szeretjük