A rossz önéletrajz 3 ismérve: innen tudhatod, hogy a tiéd sem jó!
Ha nem jó az önéletrajzod, máris hatalmas hátránnyal indulsz az álláskeresésben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több oka is lehet annak, ha az ember nem kapja meg az áhított állást, ám gyakran már az önéletrajznál elvéreznek a jelentkezők.

A következő hibák nagyon gyakoriak, ám egy kis odafigyeléssel és gyakorlással kiküszöbölhetők. A te önéletrajzodban is előfordulnak? Javítsd őket!

Rossz arányok

A jó önéletrajzban szerepelnek a személyes adatok és a legfőbb tulajdonságok is, de a munkaadó elsősorban a képzettségedre, az elért eredményeidre és a szakmai előmeneteledre kíváncsi. Sokan esnek abba a hibába, hogy túl nagy hangsúlyt helyeznek a jellemvonásaik leírására és a családi hátterük bemutatására, és csak felsorolásszerűen tüntetik fel az iskolákat és az előző munkahelyeket.

Hagyj több helyet a szakmai rovatnak, mint a személyes információknak, emeld ki a főbb mérföldköveket a pályafutásod történetéből, de arra is vigyázz, hogy ne írj bele felesleges dolgokat az önéletrajzodba - csak azt, ami összefügg a vágyott munkával, és úgy érzed, elősegíti a pozitív megítélésedet.

7 vicces önéletrajzi baki

Nevetünk rajtuk, de valaki tényleg feláldozott miattuk egy jó álláslehetőséget: képeken a legviccesebb önéletrajzi bakik!

A kritériumok figyelmen kívül hagyása

Ha a hirdetésben nincs külön feltüntetve, hogy milyen CV-ket várnak, küldd bátran a hagyományost. Ha azonban kiemelik, hogy milyen típusú önéletrajzokat várnak, esetleg még azt is részletesen felsorolják, hogy mit várnak el az ideális jelentkezőtől, mindenképpen erre figyelve alakítsd a jelentkezésed!

Ha nem a kritériumoknak megfelelő jelentkezést adsz le, valószínűleg nem is foglalkoznak a pályázatoddal, még akkor sem, ha egyébként tökéletes lennél a pozícióra - ezzel ráadásul azt sugallod, hogy nem veszed figyelembe a munkaadó kéréseit, ami szintén nem jó pont.

Hibás külalak

Egy önéletrajz esetében az összkép is fontos, muszáj, hogy rendezett legyen a szöveg, ne legyen benne túl sok betűtípus, a nem összetartozó részek pedig jól láthatóan és egyértelműen különüljenek el egymástól. Fontos, hogy logikus legyen a CV felépítése, ne legyenek benne helyesírási hibák és elütések.

A megfelelő fotó is nagyon fontos, ezért nem érdemes elbagatellizálni: ha kíváncsi vagy, mik az igazán jó önéletrajzi fénykép jellemzői, kattints ide, és nézd meg videónkat, amiben vonatkozó, hasznos tippeket ismerhetsz meg.

Ezt is szeretjük