4 jel, hogy munkahelyet kell váltanod!

Jó helyen dolgozol? A jó hangulat és a megbízható csapat vajmi keveset számít, ha például nincs érvényes szerződésed.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkanélküliség jelenlegi mértékét tekintve kevesen tehetik meg, hogy válogassanak az álláslehetőségek terén - ha vannak egyáltalán -, hiszen valamiből élni is kell.

A kiváló diploma és a több éves, az egyetemi vagy főiskolai tanulmányok mellett szerzett gyakorlat ellenére így több ezren dolgoznak olyan helyen, melynél jobbat érdemelnének.

Az elvárhatónál alacsonyabb jövedelem, a nem a végzettségnek megfelelő pozíció azonban hosszútávon sem a jövődre, sem pedig a lelkedre nézve nincs jó hatással. Ne hagyd magad: bármennyire is megszoktad már a jelenlegi helyet, merd felismerni, ha alulbecsülnek! Hogy hogyan? Az alábbi jelek segítségével!

Ha mérnöki diplomával kávét főzöl

A példa persze némiképp túlzónak hathat, de jól szemlélteti azt a helyzetet, amikor valaki a végzettségétől eltérő munkát kénytelen végezni. Megfelelő álláslehetőség hiányában természetesen rákényszerül erre az ember, ám, ha a pozíciód elvileg passzol a diplomádhoz, mégis olyan feladatokat bíznak rád, melyekkel egyébként nem neked kellene foglalkoznod, érdemes elgondolkodnod, hogy valóban jó helyen dolgozol-e.

A pályakezdők esetében ugyanis állandó problémát jelent, hogy a mások által kevésbé kedvelt, másodlagos munkákkal őket bízzák meg, de mindez azzal is előfordulhat, aki már több éve dolgozik ugyanazon a munkahelyen, ám kevésbé olyan határozott, mint mások.
Ha úgy érzed, számos olyan feladatot testálnak rád, melynek elvégzése nem a munkaköröd része, jelezd ezt óvatosan a főnöködnek, vagy csak érdeklődj, pontosan mi és mi nem a munkád része. Ezután tanulj meg udvariasan, de határozottan nemet mondani, vagy, ha a plusz feladatokat éppen a főnököd bízza rád - fizetésemelés nélkül -, kezdj lassan új munkahely után nézni.

Nincs munkaszerződésed, vagy még nem láttad

Ha kell, nekünk, magyaroknak mindenre van ötletünk: tudjuk, hogyan kell önkormányzati lakást eladni, csökkenteni a dolgozók után fizetendő járulékok mértékét, kikerülni az adókat, illetve úgy alkalmazni valakit, hogy a lehető legkevesebbe kerüljön.

Így aztán nem meglepő, hogy még az ellenőrzések szigorodása ellenére is számtalan cég alkalmaz feketén munkavállalókat úgy, hogy talán még maga a munkavállaló sem tud róla. Ilyen helyzet például az, amikor azt hiszed, igenis szerződve vagy az adott céghez, csak valahogy a szerződés nem stimmel formailag, esetleg tartalmát tekintve hagy kívánnivalót maga után. Vagy ami még rosszabb: hallottál róla, talán rémlik, hogy alá is írtál valamit, de kézhez semmit nem kaptál.

Pedig a munkaszerződés az egyik legfontosabb dolog, hiszen számtalan dolog múlik rajta, éppen ezért ne hagyd magad! Ha nincs a kezedben semmilyen papír, pedig már jó ideje az adott helyen dolgozol, akkor kezdj el kételkedni, és járj utána a dolognak! Az is lehet, hogy nemcsak nem kaptad kézhez, de nem is létezik, sőt, bejelentve sem vagy.

Jó, ha tudod!
Ha nem, vagy nem megfelelően történt meg a munkaviszonyod bejelentése, akkor azon nemcsak a nyugdíjad múlhat, de a társadalombiztosításból is kiesel. Honnan tudhatod, hogy veled minden rendben van-e? Kattints ide!

Túlóra, túlóra, túlóra...

Minden reggel időben, sőt, néha idő előtt beérsz a munkahelyedre, de ennek és az egész napos hajtás ellenére sem tudod befejezni a munkádat este hét előtt? Lehet, hogy nem veled van a gond, hanem a rád bízott feladatok mennyiségével.
Ahelyett, hogy tönkretennéd magad az állandó hajtással, illetve azzal, hogy még a hétvégéidet is a munkádra áldozod, gondold végig a napjaidat: valóban minden feladattal neked kellene foglalkoznod? Biztosan azokra a határidőkre kell elkészülniük, melyeket kaptál? Ha teheted, puhatolózz a munkatársaidnál, hogy az ő munkakörük mennyi feladatot ró rájuk, és hogyan tudják mindazt elvégezni.

Tudnod kell ugyanis, hogy határidők ide, életbevágóan sürgős feladatok oda, törvény rendelkezik a túlórák mennyiségéről, valamint arról, hogy cserébe mennyi szabadidőt köteles biztosítani számodra a főnököd. Bizonyos pozíciók kivételnek számítanak, ám, ha nem a tűzoltóknál dolgozol, és nem is az egészségügy területén, akkor érdemes utánanézned a dolgoknak, és felhívni a törvényben foglaltakra a munkaadód figyelmét is. Ha pedig ő minderre csupán egy vállrándítással reagál, érdemes lehet elgondolkodnod a munkahelyváltás lehetőségén.

Tudtad?
A Munkaügyi Törvény vonatkozó része nem csak a túlórák mennyiségéről rendelkezik, hanem arról is, hogy mennyi pihenőidőt köteles biztosítani számodra a főnököd, mennyi szabadnap jár egy héten, és milyen kompenzációkra tarthatsz igényt, ha a munkáltatód a törvénnyel ellentétes módon jár el. Kattints ide, és ismerd meg a részleteket!

Ha te keresed a legkevesebbet

Természetesen a többi alkalmazotténál alacsonyabb fizetés sok esetben érthető, főként akkor, ha te még csak néhány hónapja dolgozol a cégnél.
Ha azonban már rég túl vagy a próbaidőn, sőt, lassan már törzstagja vagy a cégnek, mégis a te jövedelmed a legkevesebb, akkor gondolkozz.

Vajon rosszul végzed a munkád? Gyakran késel? Megbízhatatlan vagy? Nem vagy túl talpraesett, így kevésbé bíznak meg komoly projektekkel? Ha ezekre a kérdésekre többnyire igen a válaszod, akkor ne csodálkozz, ha nem emelik meg a fizetésed. Ha viszont egyik sem jellemző rád, sőt, úgy érzed, maximálisan eleget teszel az elvárásoknak, akkor talán itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

Mielőtt azonban a főnöködre rontanál a fizetésemelés iránti igényeddel, kérj tőle időpontot, majd beszélgess vele magadról: kérdezz rá, hogy elégedett-e a munkáddal, mit gondol, mi az, amit még tehetnél a cégért. Ha van valami a háttérben, akkor arra hamar fény derül, ha azonban elégedett veled, bátran hozakodj elő a fizetésemelés kérdésével.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

De ne hagyd magad lerázni: legyél határozott, de mindig udvarias! Ha pedig a dolog reménytelen, ismét azt tanácsoljuk: kezdj el más állás után nézni.

Jó, ha tudod!
Az, hogy ki mennyit keres a kollégáid között, nem publikus adat, azaz mindenkinek joga van titokban tartani. Éppen ezért nem érdemes erről faggatni azokat a munkatársaidat, akikkel kevésbé jó a kapcsolatod. Puhatolózni természetesen szabad, de legyél óvatos és tapintatos a kérdésben. A főnöködnek pedig sose említsd meg a fizetésemelés kapcsán, hogy tisztában vagy vele, ki mekkora jövedelemmel is rendelkezik.
Ezt is szeretjük