Egy bukás, négy kettes: hogyan mondd el otthon, hogy rossz lesz a bizonyítvány?

Itt a félévi értékelés ideje. Tudod, hogyan tálald a rossz jegyeket?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A félévi értesítő rossz jegyek esetén is egy fokkal könnyebb ügy, mint az év végi bizonyítvány, mert magában hordozza a lehetőséget, hogy kijavítod az eredményeidet júniusig. Ettől azonban még okozhat néhány kellemetlen percet.

Egyébként is nyugtalanítóak a rossz osztályzatok, de tovább ront a helyzeten az, hogy még a szülőknek is be kell számolnod róluk. Elmondjuk, hogyan add elő otthon a dolgot úgy, hogy a lehető legjobban gyere ki belőle.

Őszinteség

Fontos, hogy ne kezdj el kitalált történeteket mesélni gonosz tanárokról és leckeevő kutyákról, hanem mindig mondd el az igazat, akkor is, ha lustaságból nem tanultál, és akkor is, ha valami más oka van annak, hogy rossz jegyeket kaptál.

Mondd el a szüleidnek, hogy neked is nagyon kellemetlen pillanatokat okozott, amikor megtudtad, hogyan állsz bizonyos tantárgyakból, és ne titkold el azt se, hogy fejtörést okozott, hogyan vallod majd be nekik a dolgot. 

Hidd el, a szülők akkor is megértőek lesznek, ha kapsz egy kis fejmosást, de elkerülheted a veszekedést, ha nem úgy állsz az egész helyzethez, hogy az eleve csak vitával végződhet, és ezért nem is próbálkozol, vagy rögtön támadsz.

Ne halogasd!

Minél később számolsz be az ősöknek a vacak jegyekről, annál tovább rontasz a helyzeten. Ha még nem tudják, milyen eredményekre számíthatnak a félévi értesítődben, gyűjts egy kis erőt, és még ma mondd el nekik! Rájössz majd, hogy a te lelkiismeretednek is könnyebb, ha nem nyomaszt a dolog, és ők is értékelik majd, hogy felkészítetted őket.

Érdemes megszoknod ezt az eljárást, és év közben is rögtön elmondani, ha valamiből becsusszan egy rossz jegy. Ez bárkivel megesik, és valószínűleg a szüleid még segíteni is fognak abban, hogy többé ne forduljon elő.

Felelősségvállalás

Nagyban megkönnyíti a dolgodat, ha látják rajtad a szüleid, hogy tisztában vagy a gyenge eredmények súlyával, a lehetséges következményekkel, tudod, hogy hol rontottad el, és készen állsz, hogy a jövőben változtass a dolgokon. Ha vállalod a felelősséget a rossz jegyekért, megbántad, hogy beszerezted őket, és együttműködő vagy, biztos, hogy jól jössz ki a dologból, és nem is lesz olyan ijesztő a szituáció.

Ezt is szeretjük